hirdetés

Miután nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az olasz hatóság a több mint 5 évvel ezelőtti veronai halálbusz felelősére el is fogták pár hét alatt Békéscsabán a magyar busz elítélt sofőrjét. V.János vezette ugyanis a Szinyei Merse Pál gimnazistáival teli buszt, amely kigyulladt és 18-am vesztették életüket.

 

Ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék azt a V. Jánost, akit hat év börtönre ítéltek jogerősen a 2017 január 20-án történt, 18 halálos áldozattal járó veronai busztragédia miatt.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, hogy a törvényszék a Fővárosi Főügyészség indítványára rendelte el a férfi ideiglenes átadási letartóztatását. Hozzátette, a férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadásához, ezért ha az olasz hatóságoktól megérkeznek a bíróság által kért iratok, akkor a Törvényszék újabb tárgyalást tart majd az európai elfogatóparancs végrehajtása kérdésében.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője megkeresésünkre annyival egészítette még ki a dolgot, hogy az olasz hatóságoknak negyven napjuk van arra, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megküldjék a hivatalos iratokat, ha ez nem történik meg október 19-ig, akkor szabadlábra kell helyezni a férfit.

Úgy tudjuk V.János itthon szeretné letölteni a büntetését, amire van lehetősége de ezt Olaszországban kell kérvényeznie. A férfi minden bizonnyal rosszabbul jár majd itthon, mert az olasz törvények értelmében több kedvezmény járhat neki kint és a börtönkörülmények is jóval jobbak.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és kísérői – tanárok, szülők, rokonok – egy, az iskola által szervezett sítúráról tartottak hazafelé, amikor Verona közelében autóbuszuk letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az egyik autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt. A busz 56 utasa közül 18-an életüket vesztették, 26-an pedig megsérültek.

V. Jánost tavaly októberben hat év börtönre ítélte jogerősen az olasz bíróság. A buszsofőr azóta teljesen normális életet élt Magyarországon, de csak most jutott olyan fázisba az ügy, hogy őrizetbe vegyék, majd elrendeljék az ideiglenes átadási letartóztatását azért, hogy idővel megkezdhesse majd a hatéves börtönbüntetését.