hirdetés

Elmaradhat a kormány számára oly fontos és oly sokszor hangosan sikernek nevezett közfoglalkoztatottak idei béremelése, mivel a kormány még nem döntött erről. Így a közmunkások továbbra is havi nettó 52 ezer forintos juttatást kaphatnak csak.

munkások

Az előző években már decemberben, a minimálbér-megállapodásokkal nagyjából egy időben döntés született szinte mindig a közmunkásbérek következő évi emeléséről, most azonban ez nem történt meg. A közfoglalkoztatottak juttatása és a nettó minimálbér közötti különbség így 17 ezerről 20 ezer forint fölé emelkedhet, mivel a minimálbért viszont megemelték.

A közmunkások nettó alapbére nyolcórás munkaidő esetén 51 847 Ft volt. A minimálbér nettója tavaly 68 775 forint volt, ami az idei emeléssel mintegy 72 ezer forintra nőtt.

A Magyar Nemzet szerint idén a kormány minden eddiginél több pénzt, 340 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra. Ha a béreket nem emelik, akkor a pluszforrásból a létszámot duzzasztják tovább  feltehetőleg. Azaz a magyar reformok mégsem működnek olyan jól, ha a cégek nem tudnak munkahelyeket teremteni.

Tavaly a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium mintegy négymilliárd forintot költött az általuk alkalmazott közfoglalkoztatottak bérére. A legtöbb közmunkást a rendőrségnél alkalmazták, átlagosan havonta 3165 embert.