hirdetés

Az Agrobankos Kunos Péter is pályázott a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatói tisztségére. Kunost 1998-ban kétévnyi börtönre ítéltek vesztegetés miatt. Természetesen mindez nem tetszik a kormánypárti média képviselőinek. Éppen ezért a Heti Válasz rendesen támadja is Kunost. Végül Schwezoff Dávid közgazdászt, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjét választották a Budapesti Zsidó Hitközség  ügyvezető igazgatójává.

 

A zsidó hitközségek most választják meg Zoltai utódát; az örökösnek hitt ügyvezető igazgató néhány hete azért mondott le, mert – mint hangsúlyozta – lelkileg annyira megviselte a készülő német megszállási emlékmű üzenete, hogy nincs tovább maradása a posztján. (Lánya, Zoltai Andrea a kezdetek óta a tüntetések egyik főszervezője.) Aztán a Szombat című újság jóvoltából kiderült, hogy azért kellett Zoltainak távoznia, mert felforrósodott a talaj a lába alatt. A hitközségnél zajló gazdasági és pénzügyi átvilágítás mellett rendőrségi nyomozás folyik bizonyos temetői visszaélések, sikkasztások, a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása és egy vitatott liftberuházás miatt is.

A kormánypárti Hei Válasz szerint egyébként Zoltai távozása belső egyezség eredménye: „Az alku nagy valószínűség szerint az volt, hogy Zoltai további bajkeverés nélkül feláll a székéből, cserébe viszont szabad elvonulást kap, gyanús ügyeit nem bolygatják.” Kérdés persze, hogy ha így áll a helyzet, akkor a Mazsihisz vezetése azzal, hogy falaz Zoltainak, nem követ-e el legalább bűnpártolást – írja a Válasz.hu

A Budapesti Zsidó Hitközség mai közgyűlése előtt Ács Tamás, Grósz Andor és Schwezoff Dávid mellett Kunos Pétert is szerepel a BZSH jelölti ügyvezető listáján. Az Agrobank egykori vezérigazgatójáról van szó, akit 1998-ban kétévnyi börtönre ítéltek vesztegetés miatt. Kunos le is töltötte büntetését, sőt később a hitközség számvizsgáló bizottságának elnöke és a Mazsihisz hasonló testületének tagja lett. (Zoltaihoz hasonlóan Munkásőr-múlt nem terheli az előéletét, ám 1976-tól tagja volt az MSZMP-nek, és a nyolcvanas években magas kormányzati tisztségeket töltött be.)

A Mazsihisz jövő heti közgyűlésére még nem állítottak hivatalos jelölteket, és azt sem tudni, hogy, az eddigiekhez hasonlóan, ugyanaz a személy tölti-e be a két tisztséget. Kunos indulása mindenesetre azért is érdekes, mert a BZSH és a Mazsihisz a pályázati kiírásban a feltételek között a büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítványt kér. Elvben a bíróság mentesítheti a börtönviseltek a büntetésből fakadó hátrányok alól, de azt nem tudni, Kunosnak van-e ilyen papírja.