hirdetés

Hosszú Katinkának elege lett a Gyárfás Tamás vezette szövetségből. Tovább packáznak a világ legjobb úszójával, úgy tűnik. A Gyárfáséktól kapott támogatói 12 milliós szerződését pedig szét is tépte Hosszú a nyilvánosság előtt, tökösen, frappánsan. Így most úgy áll a helyzet, hogy magyar színekben, de lényegében teljesen egyedül fog készülni Hosszú Katinka a versenyekre – közölte az úszóbajnok a mai sajtótájékoztatóján. Gyárfás Tamás úszóelnök természetesen semmit nem ért. Bár maga a szövetségi elnök ismerte el egy korábbi beszédében, hogy van problémája Katinkával, nem is kicsi, mert a szövetség reklámfilmjében nem akar szerepelni az úszófenomén. Nos a Hosszú- és az ex-Nap TV-s Gyárfás-féle háború kiteljesedett s a végső stádiumába ért.

 Gyarfas-hosszú-tusup-mti

Bár sokan azt hangoztatták, hogy Katinka majd nem magyar színekben fog versenyezni a jövőben, nos, ezen pletykák feltehetőleg a másik oldal önkéntes firkászainak a lejárató propagandájának a része. Fel sem vetődött ugyanis Hosszúban, hogy amerikai színekben induljon, magyar színekben versenyezne, de a jelenlegi állás szerint egyedül készül majd a versenyekre – mondta Hosszú Katinka. Szerinte elbeszélnek egymás mellett a Magyar Úszószövetséggel.

Hosszú Katinka azt is közölte, hogy a szövetség a 12 milliós támogatói szerződését továbbra is a 2017-es budapesti vb népszerűsítéséhez kötné, de ő nem kér pénzt, az maradjon a szövetségnél és biztosítsák belőle a megfelelő feltételeket. A többszörös világbajnok az újságírók előtt össze is tépte a szerződéstervezetet.

Szerintem ezzel csak el akart hallgattatni a szövetség. A pénzt elvileg a felkészülésemre adnák, de a szerződésben egyetlen kikötés van: vegyek részt a 2017-es világbajnokság promóciójában – közölte a sportoló később kiadott közleménye.

Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést – nyilatkozta Hosszú Katinka.

Az úszóbajnok azt is elmondta, szerinte a szövetség ne elégedjen meg a jelenlegi helyzettel, ne bízzanak mindent a versenyzőkre, edzőkre. Hozzátette,  tárgyi feltételek javításáról van szó, de az elmúlt három évben csak üres ígéreteket kapott.

Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, hogy a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák az elméleti és technikai háttér fejlesztésére, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését – mondta Hosszú Katinka.

Az elmúlt két hétben csak arról szóltak a cikkek, hogy milyen konkrét kérései voltak és Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke hogyan próbálta teljesíteni őket, pedig szerinte a hangsúly nem ezen volt – mondta a sportoló.

Felnyílt a szemem: a rendszer nem működik. Ha ilyen egyszerű fejlesztéseket sem kapunk meg, akkor hogyan leszünk jobbak? – tette fel a kérdést Hosszú Katinka.

Én nem öltözőszekrényt kértem, hanem egy helyiséget, ahol elvégezhetem a regeneráló rutinomat. Nem kamerát kértem, ami felveszi az úszásomat és visszanézhetem, hanem egy mozgáselemző szoftvert. Ezek a próbálkozások is bizonyítják, hogy nem értjük egymást – közölte.

Kiss László szövetségi kapitány a sajtótájékoztató után azt mondta, minden támogatást megadnak, csak beszélniük kéne a versenyzővel. Azt is mondta, nem érti Hosszú Katinka törekvését, hogy magánzó versenyző legyen, és hogy vesz részt így az edzőtáborokban és mi lesz a nevezésekkel. Hozzátette, szeretné, ha Hosszú Katinka váltókban is indulna, ott is nagy szükség lenne rá.

Egy hangos szó sem volt közöttünk – válaszolta Kiss László arra a kérdésre, hogy jutott idáig a viszony Hosszú Katinkával.

Ez biztos, hogy nem Amerika, annyi uszoda nincs, mint ott – jegyezte meg a szövetségi kapitány.

Hosszú Katinka nem titkolta, hogy a decemberi, hasonló témájú tájékoztatója után ne álljon ki másodszor is, mert ezzel öngyilkosságot követ el, sokkal többet veszíthet, mint amit nyerhet.

Azt mondták, legyek önző, csak azzal foglalkozzak, hogy nekem mi a legjobb. Én viszont bátran kiállok amellett, amiben hiszek. Az a filozófiám, hogy törekedjünk jobbra! – mondta.

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke telefonon azt mondta, az alapján, amit az elhangzottakról tud, nem tudja elképzelni, pontosan mit takar Hosszú Katinka külön felkészülése, legalábbis az eddigiekhez képest, hiszen Gyárfás szerint a versenyző eddig is oda ment, és úgy készült, ahogyan akart. De hogyan lehet külön készülni például egy váltóra? – tette fel a kérdést a szövetségi elnök, hiszen egy Magyarország van és egy magyar válogatott.

Az úszóelnök azt is elmondta, hogy Hosszú Katinkát nem akarja a magyar úszóközösség kitaszítani, mi azt akarjuk, hogy hozzánk tartozzon, másfelől nem biztos, hogy jó üzenet a fiataloknak az, amit az úszónő a mostani különállásával közvetít feléjük. Hosszú Katinka a világ fölé nőtt a teljesítményével, de ezt a fajta elkülönülést nem értem – mondta Gyárfás.

Ami a versenyző infrastrukturális igényeit illeti, Gyárfás azt mondta, szeretné, ha elmondaná, mire van szüksége, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi edzőhelyen, a Komjádi uszodában szűkös a helyiségellátottság. A hamarosan átadásra kerülő Tüskecsarnok uszodájában már más lehet a helyzet.