hirdetés

Ünnepelnek a szabadságtéri demonstrálók, akik ellenszegültek az épp készülőben lévő és nagy vihart kavaró II. világháborús emlékműnél. A tiltakozók tudják semmi esélyük a rendszerrel szemben, de eljő a nap, amikor ezt a szobort el kell majd tüntetni. A tortás ünneplés előtt azonban a tiltakozók élőláncot alkotva körbejárták a készülő emlékművet – ha már egyszer a rendőrség újabban se a kordonbontást, se a munkaterület elfoglalását nem engedi.
A mintegy százötven ember részvételével megtartott demonstráción ezúttal a francia zsidó egyetemisták szervezete (UEJF) is képviseltette magát. Vezetőjük, Sacha Reingewirtz sokkolónak nevezte, amit 2014-ben Magyarországon tapasztal. A Szabadság téri építmény ellen szerinte harcolni kell. Nem vagytok egyedül – folytatta –, a tiltakozások híre az országhatárokon túlra is eljutott. Az angyal nem lesz képes elfedni az igazságot: az emlékmű nemcsak Magyarország, hanem egész Európa szégyenfoltja. Hozzátette, hogy a franciáknál is ötven évbe telt, amíg őszintén szembenéztek a zsidók ellen elkövetett bűnökkel. Magyarország még nem tart itt, de amikor majd ez bekövetkezik, akkor a megszállási emlékmű is eltűnik a Szabadság térről.
Benjamin Orenstein, az Auschwitzot megjárt francia holokauszt-túlélő köszönetet mondott, amiért a demonstrálóknak van bátorságuk ahhoz, hogy nap mint nap tiltakozzanak a történelemhamisítónak tartott szobor ellen. Tarján András pedagógus javasolta, hogy egészen addig, amíg el nem bontják az emlékművet, a Szabadság teret nevezzék úgy, ahogy mostanában ő hívja magában: a Hazugság terének. A demonstráció pénteken a szokásosnál valamivel korábbi időpontban, délután fél négykor folytatódik.