hirdetés

Úgy tűnik komolyabb lehet a gond az ESZSOSZ körül, mint azt sokan hitték, hisz már a Miniszterelnökség is vizsgálja az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet működését. Mint ismeretes ez a szövetkezet kapott több mint 2,6 milliárd forintot, hogy hátrányos helyzetű és munkanélküli embereket próbáljon meg visszasegíteni a munka világába. A szövetkezet főként biomassza készítéséből kíván bevételi forráshoz jutni, azonban úgy tudjuk itt lehetnek gondok, mert túltervezte az eladható és kitermelhető mennyiséget. Több bevételt terveztek, mint ami reális. Ráadásul a szövetkezet több eszközét és vagyontárgyát is eladták egyszerűen az alkalmazottak. Kérdés reális-e 2600 munkanélkülit eltartani a biomassza készítésből.

 eszosz

 

Mint ismeretes a z ESZOSZ arra kapott támogatást, hogy 2800 munkanélküli ember munkához juthasson. Több hónapon keresztül ki is fizették az alkalmazottakat – emlékeztetett a helyettes államtitkár. Közölte: az első híreket követően, amelyek arról szóltak, hogy gond van 900 ember foglalkoztatásával és kifizetésével, az irányító hatóság vizsgálatot rendelt el, hogy feltárja, van-e lehetőség a projekt sikeres befejezésére. –közölte Csepreghy Nándor, helyettes- államtitkár.

A kormány is abban érdekelt, hogy a projekt sikeres legyen, ám ha kiderül, hogy nem lehet befejezni a projektet, akkor minden eddigi támogatást visszahívnak – jelentette ki a helyettes államtitkár Csepreghy.

Ugyanakkor a helyettes államtitkár visszautasította, hogy az MSZP a maffiával hasonlítson össze embereket, akik több hónapon keresztül ennek a projektnek köszönhetően jutottak fizetéshez.

A kormány abban érdekelt, hogy a projekt az eredeti vállalásoknak megfelelően befejeződhessen, az MSZP pedig abban, hogy mindenki veszítse el a munkáját – áll a közleményben. Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján az ESZOSZ-ra utalva arról beszélt: Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe.

Úgy tudjuk a szövetkezet a kitermelhető biomassza alapanyagot nézte be, azaz értékelte túl, hisz Magyarországon maximum évi százezer tonna termelhető ki. Az ESZOSZ ezt évi négyszázezerre becsülte, ami majd négyszeres a valós mennyiségnek. Ráadásul azt sem tudni vannak-e eszközei a szövetkezetnek a biomassza kitermeléséhez vagy sem ? Hisz irodájuk sok nincsen és a telephelyükről sem sokat tudni. A szövetkezet helyzetét nehezíti, hogy a biomasszát ugyanis árterekben lévő növényei hulladékokból, és az erdőkben található aljnövényzetből lehet legfőképp kitermelni.