hirdetés

Egyre több a menekült
2014-07-27 19:26

Növekszik az ország határain illegálisan belépő migránsok száma; főként a balkáni útvonalon, embercsempész-hálózatok közvetítésével érkeznek és többségük tranzitországnak tekinti Magyarországot, inkább a gazdagabb európai országokba akar eljutni – mondta el Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megbízott menekültügyi igazgatója .

bevándorlók

Kifejtette: a migránsok többsége afgán, szír és koszovói fiatal, alacsony képzettségű férfi, akik a saját hazájukban kialakult biztonsági helyzet vagy a nyomor elől menekülve keresnek megélhetést. Rajtuk kívül a harmadik világ sok más országából is érkeznek, van aki családostól, gyerekekkel indul neki a kétes kimenetelű útnak a jobb egzisztencia megteremtésének reményével.
Az idén eddig több mint 5000 idegen állampolgár átmeneti elhelyezése, menekültügyi kérelmük elbírálása adott munkát a hatóságoknak – közölte az igazgató, hozzátéve: korábban évente 2000-3000 menekült érkezett, ez a szám – mint ahogy az otthonukat elhagyók tömege szerte a világon – folyamatosan növekszik.
Az igazgató szerint a menedékjogot kérő külföldiek általában néhány hónapig tartózkodnak Magyarországon, és az itt eltöltött időre a nemzetközi jogi normáknak megfelelően szállást, ellátást kapnak, amíg lezajlik a menekültügyi eljárásuk.
A befogadó intézményekben – Bicske, Vámosszabadi, Debrecen – jelenleg hozzávetőleg 1400 menedékkérő tartózkodik, és amint az ENSZ menekültügyi regionális biztosa legutóbbi látogatásának tapasztalatát összegezve megállapította: az elhelyezésük körülményei kielégítőek. A társadalmi teherviselés korlátai között lényegében a diákotthonokhoz, kollégiumokhoz hasonló körülmények között várhatják sorsuk alakulását – közölte az igazgató. Mivel szabadon mozoghatnak, többségük nem várja meg a menekültügyi jogállás tisztázásához szükséges néhány hónapos időt, hanem ahogy az országba kelet felől a határt tiltott módon átlépve érkeztek, illegális körülmények között nyugati irányba távoznak. Évente néhány százan Magyarországon szándékoznak letelepedni, velük integrációs szerződést köt a hatóság és családsegítők, szociális munkások segítik őket a lakáshoz jutáshoz, beilleszkedéshez – mondta Szép Árpád.
Általában a VII. kerületet veszik célba, amelynek önkormányzata a családsegítő szolgálaton keresztül segíti a beilleszkedésüket. Gazsi Judit, a szolgálat vezetője elmondta: jelenleg 44, főként a bicskei állomásról érkezett menekültnek igyekeznek egyengetni az útját. Közöttük egy hatgyermekes afgán családét, akiknek a szolgálat munkatársai igyekeznek albérletet szerezni, magyar nyelvet oktató tanfolyamokra a beiskolázást intézni, később pedig a szülőknek munkát találni. Az érintettek heti rendszerességgel kötelesek beszámolni, hogyan halad a beilleszkedésük.