hirdetés

Egyre több a furcsaság a brókerbotrányok körül. Miközben a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése miatt már hét ember ül előzetes letartóztatásban, Tarsoly Csabát a két hét alatt egyszer sem hallgatták ki, nem vették őrizetbe sem pedig itt a legnagyobb az elkövetési érték, hisz 150 milliárd a kár. Aztán kiderül, hogy bár többször is  csődöt jelentett a Quaestor de a mai napig ezt nem hagyta jóvá egy illetékes sem. Aztán kiderül, hogy a fiktív kötvényekkel  üzletelő cég új tulajáról, strómanjáról kiderült életellenes bűntény miatt jól ismeri a börtönöket belülről. S az, hogy a Szíjjártó vezette minisztérium érdekes mód a nagy csődbejelentés elött veszi ki a külügy majd 4 milliárdját, hát maradjunk annyiban, több, mint érdekes. de a legfurább, hogy a Quaestor strómanja, O. Béla, hogy hogy már január végén cégeket csinált ahhoz, hogy átvehesse a bedőlt fidesz közeli brókercéget ? Hisz egy közmunkásnak arra aligha hihető, hogy volt kétszázezer forintja, hogy két céget gyorsan alapítson, csak úgy hirtelen.

 

orgován bélea

Egyre több a megválaszolatlan kérdés a brókerbotrányok ügyében. Hét bróker előzetesben van, de a fidesz közeli Quaestor vezért még csak ki sem hallgatták az NNI nyomozói. Pedig itt van a legtöbb károsult,itt van a legtöbb átvert ember és itt van a legnagyobb kár. 150 milliárd a hiány csak a Quaestornál. Ráadásul felmerült a gyanú, hogy a nagy csődbejelentés elött sokan kimenthették a brókercégtől az értékeiket. A külügy ugye, fura és rettentően érdekes módon ki is vette, nem is tagadja a majd 4 milliárdját. Állítólag a miniszterelnök utasította őket erre. Ami érthető és dicséretes. Na de a többi károsult, az önkormányzatok, kis emberek, kisnyugdíjasok, kétkezi munkások miért nem kaptak felszólítást erre Orbán Viktortól ? Vagy mástól ? Nos emitt összességében bűzlik az egész bróker-ügy. az  pedig, hogy Tarsoly Csaba szabadon rohangálhat, össze vissza keverhet , el rakhat különféle papírokat esetleg, ami egy bírósági tárgyaláson bizony ciki lenne, nos az nem jó. Őt nem kell előzetes letartóztatásba rakni. Ő a fidesz embere, tehát jó ember és így ártatlan is.

Mint ismeretes kilenc napig egy tápiósági vállalkozó, Orgován Béla irányította a Quaestor Csoport központi cégét, a Quaestor Zrt.-t. Róla kiderült, hogy közmunkás volt és jól ismeri a börtön életet is. Hogy O. Bla miért alapított munkanélküliként két céget is január végén és miből nem tudni. Elég hihetetlen, hogy csak úgy vállalkozni akart. Inkább az az életszerű, hogy már ekkor tudták az érintettek, hogy nagy lesz a baj és ezért a börtönvilágban jól mozgó O.Béla lett a kiszemelt és megalapították neki a két vállalkozást, amely a Quaestor új tulaja lett. Azaz előre ki lett tervelve minden,nagyon úgy fest a dolog, de ez lehet a véletlen egybeesések sokasága csak.

Állítólag O. Béla nagyfőnöki karrierje nem sokáig tartott: Tarsoly Csaba tegnap ugyanis közölte, visszaveszi a cég irányítását. Na de kérem ezt, hogy veszi vissza Tarsoly, ha nincs semmi ráhatása a cégekre ? Hisz a Cégnyilvántartás szerint Tarsoly úr egyik új cégben sem tulaj, sem tisztségviselő. Ja, szóval akkor mégis csak van köze O. Béla cégeihez nem is kicsi.

 

Úgy tűnik, a Quaestor Csoport kötvénykibocsátó cége mindenkivel szórakozik. Először március 9-én mondta, hogy csődvédelmet kért, de kiderült, hogy nem mondott igazat. Majd 20-án megint azt mondta, hogy 19-én beadta a csődkérelmet, de a hvg.hu szerint ennek 25-én sincs semmilyen nyoma a cégbírósági adatokban. Vagyis a cég az utóbbi két hétben is simán és dalolva hozzáférhetett a pénzéhez.

Az MNB március 10-én, egy nappal azután rendelt ki felügyeleti biztost, hogy a Quaestor Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A biztos azonban nem a kötvénykibocsátó Hrurirához ment, hanem csak a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez. Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az MNB nem felügyeli a csoport kötvénykibocsátó intézményét, ahogyan más hitelfelvevő vállalatokat, gazdasági társaságokat sem Magyarországon. A Hruriránál beállt öncsőd kezdeményezését vagy az ottani tulajdonosi és személyi változásokat (például Orgován Béla kinevezését) sem ellenőrizte, ez sem a felügyeleti biztos dolga. Ő egyébként legfeljebb az MNB vizsgálatának lezárásáig marad a brókercég élén, és arra ügyel, hogy a Quaestor ne fogadhasson el új ügyfélmegbízásokat. Amíg tart a vizsgálat, addig a már meglévő ügyfelek sem juthatnak a pénzükhöz.

 

ANNI egyelőre dogozik csöndben, de sajnos rájuk vetül, hogy a fidesz közeli brókercég vezérét nem merik letartóztatni. Pedig lefogják, hisz nem tudják elkerülni ezt.

 

A külügy ma megerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárd forintját tartotta a Quaestornál (állampapírban), mivel a brókercég nem számított fel díjat. Ezen kívül az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódóan is volt egy technikainak mondott értékpapírszámlája is. Ez azért érdekes, mert mint arra ma ellenzéki politikusok és a VS.hu egy olvasója is felhívta a figyelmünket: a költségvetési szervek pénzét az államháztartási törvény alapján kizárólag az államkincstárnál lehetne tartani.