hirdetés

Sajnos nem csitul a járvány Magyaroroszágon. Az elmúlt két napban 17 koronavírusos beteg halt meg, ami sokkoló. A tesztelések folynak, de nem emiatt emelkedik a betegek száma, ráadásul többnyire már senki nem vár az állami tesztelésre, mert lassú, és már már káosz jellegű. Az Onkológiai Intézetnem 15 dolgozó lett koronavírusos, ami nem jó hír. Az Operaház pedig bezár. 

 

A teszteket hatósági árassá tették, és egy magánlabor máris leállt a teszteléssel, hisz nem mindegy mennyi haszon marad a zsebben. Sokan így vélik. Így a 43 ezres tesztre 19500 forintos hatósági árat jelentett be szerdán Orbán Viktor az aktuális fertőzöttséget legpontosabban kimutató PCR-tesztekre.

A magánszolgáltatók szerint 23-25 ezer forintos árral jönnének ki nullára, pénteken egyikük be is jelentette, hogy felhagy ezzel a tevékenységgel. Az olcsóbb teszt alapvetően jó az emberek pénztárcájának, mégis könnyen előfordulhat, hogy a hatósági ár miatt kevesebb tesztet fognak végezni az országban. A kedvezőbb áron dolgozó laborok túlterheltté válhatnak, lassabban érkezhetnek meg az eredmények, vagy a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy nem vállalnak annyi mintavételt.

A napi tesztek száma mostanában rendszeresen eléri vagy meghaladja a 10 ezret, ami örvendetes, hiszen jóval több a korábban megszokott néhány ezernél. Ehhez képest a mentőket csak napi 2500 mintavételre küldik mostanában. Vagyis a G7 cikke alapján úgy tűnik, csak az összes teszt nagyjából negyedét végzik központilag, a többit az emberek fizetik saját zsebből, magánszolgáltatóknál. Így bár a tesztek száma megnőtt, ez nem azért van, mert az állam vezetői hallgattak volna a saját tanácsadóikra, és tudatosan bővítették volna a tesztelést.

15 egészségügyi dolgozó lett koronavírusos az Onkológiai Intézetben. Az intézmény szerint ez a betegellátásban nem okoz fennakadást, „a betegekre történő átadás kizárt”. A Független Egészségügyi Szakszervezet úgy tudja, több kórházban is megjelent már a koronavírus az orvosok és ápolók között, de a kormány eddig nem árulta el az adatokat.

Elmaradnak az Operaház előadásai, mert ugye az „országnak működnie kell”- azonban az Operaházban annyian fertőződtek meg, hogy október 17-ig két kivétellel minden előadás elmarad.
Rossz hír, hogy a német kormány kockázatos területnek minősítette Magyarországot. Aki innen utazik oda, arra karantén vár.

Az országnak működnie kell, mert nem lesz bevétele az államnak és akkor baj lesz. Egyértelműen így szól az új kormányzati szlogen. Szerepelt Orbán Viktor csütörtöki Facebook-posztjában is, ami arról szólt, hogy „vírus ide vagy oda”, felavatták a hidat Komáromnál. A képek alapján mindenki maszkot viselt, Szijjártó külügyminiszter is, igaz, helytelenül.

( cs)