hirdetés

Egyre nagyobb a baj az ORÖ-nál. Egy magánember ugyanis törvényességi felügyeleti eljárást kért a Híd a munka világába szövetkezet ellen a Fővárosi örvényszék Cégbíróságnál. Az Index.hu pedig úgy értesült, hogy az Országos Roma Önkormányzat költekezésével párhuzamosan a hatóságok vizsgálják az Emberi Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárának tevékenységét is.

 ORÖ-nol

Az uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős Köpeczi-Bócz Tamás a roma programokra szánt uniós források szétosztását is felügyelte állítólag. Így az EMMI helyettes államtitkárának a ténykedését is górcső alá vették. ai ilyenkor érthető.

Az ügy pikantériája, érdekessége, hogy az ORÖ-vel és a Híd a munka világába nevezetű szövetkezettel, amelyet Farkas Flórián hozott létre, azonban épp a helyettes államtitkár által korábban vezetet Türr István Kutatóképző Intézet szerződött épp le azon projektekre, amelyekből érdekes dolgokra és erősen kifogásolható már már gyanús dolgokra költöttek a roma vezetők. Ráadásul az ügyben felmerül más bűncselekmény is, hisz a Türr István intézet a Vállalkozók Érdekvédelmi Roma Országos Szervezetével kötött egy megállapodást, hogy a szervezet által kidolgozott munkahely teremtési programokat közösen létrehozzák uniós pénzekből. Nos a VÉROSZ programja bekerült ebbe az ORÖ. Híd a Munkába Szövetkezet projektbe, de maga a szervezet kimaradt az uniós milliárdok  elköltéséből, azon a Köpeczi vezette kutató intézet és az ORÖ osztozott csak.

Mit ismeretes Hadházy Ákos, LMP-s politikus korábbi feljelentése alapján nyomozás indult Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár hivatala ellen. Hadházy az EU-s támogatásból finanszírozott “Híd a munka világába” program 5 milliárdos keretének szétosztása kapcsán megnevezett egy 270 millió forintos részt, amelyből olyan beszerzéseket finanszíroztak, amelyek nem összeegyeztethetőek a program eredeti célkitűzésével, és jelentősen túl is árazták azokat.

Köpeczi-Bócz Tamás hivatala akkor azt állította, hogy a beszerzések elszámolhatóak voltak. Erre hivatkozva a nyomozást tavasszal le is állították. A Fővárosi Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt azonban újra elrendelte a nyomozást, amely jelenleg is folyik a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán.

Az index a NAV bűnügyi szóvivőjétől úgy értesült, hogy mivel az ügyet csak a napokban vették át a Főügyészségtől, személyek érintettségéről még nem nyilatkozhatnak. Az Emberi Erőforrás Minisztériumának egyelőre nincs információja a helyettes-államtitkár felelősségét érintő vizsgálatról.

cegbirosag1

Az Esti Újság úgy tudja az ügy egyre érdekesebb fordulatokat vesz, mert a Cégbíróságon egy magánszemély kérte a Farkas Flóriánhoz  köthető Híd a Munka világába Szövetkezet törvényességi felügyeletét. Azaz a szövetkezet működése a bejelentő szerint törvénytelen, mert nincs annyi tagja amennyinek a törvényi előírásoknak megfelelően lenni kellene, ráadásul a tagok nem fizették be a tagdíjat így a szövetkezeti tagságuk sem jött létre. A szövetkezet pedig az így elköltött uniós és állami milliárdokat is törvénytelenül költötte el, hisz meg sem kaphatták volna.