hirdetés

A magyar reformok működnek az alkoholivászatban is. Pár éven belül ugyanis egymillióra nőhet az alkoholisták száma a mostani 800 ezerről Magyarországon. Legalábbis a neves toxikológus, Zacher Gábor ezt állítja.

 alkohol

Az ismert toxikológus szerint az alkoholfogyasztás területén „olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle”.

Évente Magyarországon 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így szinte már minden család komolyan érintett.  Bár sokan azt hiszik, valaki attól alkoholista, hogy milyen sokat iszik, pedig ez nem így van.

Az alkoholizmus azonban nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe az adott személynek – mondta Zacher.

A szakember problémának nevezte azt, hogy Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program. Az alkoholizmus és a gyógyszerfüggőség nagyon mély szociológiai problémákban gyökerezik, amit a megelőzésben is figyelembe kell venni – tette hozzá.