hirdetés

Az idei utolsó tárgyalási napot is megtartották az MVH botrányos földalapú támogatások kifizetésére szakosodott bűnszervezet ügyében. Az ügyben az agrárminisztériumhoz tartozó MVH vezetői is, hivatalnokai is vádlottak, és még vagy hetven stróman, akik többnyire munka nélküli, szegény emberek, akik azt sem tudták, hogy voltaképpen mire kellettek. A bíróság ma Drajkó Miklóst az MVH exelnökhelyettesét faggatta, aki többnyire vagy belekeveredett a mondandójába, vagy nem a bírói kérdésre válaszolt és tagadta, hogy ő bármiben is részt vett volna, hisz maximum baromfihúsról beszélgettek a vádlott vállalkozókkal. Nos, aki részt vett a tárgyaláson, az azt hihette, néha mintha egy elfuserált komédia kellős közepén lenne.

MVH-ügy

Bár az MVH-botrányt az MSZP főagronómusa és szakpolitikusa leplezte le, legalábbis ezt hiszi magáról Gőgös Zoltán, és a látszat is ezt támasztja alá. Azonban a baloldali politikus úgy tűnik, csak egy icipici eszköz volt, egy mellékszereplő, aki meglökte azt a kis kődarabot, amiből aztán egy lavina lett. Mert ez volt valakinek az érdeke.

Tény, hogy az ő sajtótájékoztatója után borult a bili. Az is tény, hogy a vádlottak többsége, legfőképp a jogtalanul földalap-támogatást igénylő vállalkozók, akiknek egyébként földjük sem volt, elkezdték hívogatni az MVH vádlott exelnökhelyettesét. No meg viszont ugyanez történt. A főhivatalnokokból álló maffiát ezen beszélgetések buktatták le, nagyon úgy tűnik a lehallgatásokból.

Az egyik vállalkozó és az MVH alvezére közti beszélgetés során ilyen is elhangzott.

„Most volt a sajtótájékoztató. Nincs földigénylő papír, hú, hú… nagy a szar, nagyon nagy a szar nagyon. Mit lehetne kitalálni? Hazugságot, bármit?”

De van egy másik kedvencünk is. Ahol a gyanútlan föld nélküli földalapú támogatást igénylő vállalkozó érdeklődik a ma már vádlott hivatalnoknál. Balga módon nem is sejtve, hogy jobb lenne csendben maradni, mert mindenki az ő telefonjukat hallgatja.

„Rendben vannak a dolgok? Keresztellenőrzések vannak most. Ha jön esetleg majd levél a hivataltól, ne vedd át, hanem szóljál azonnal, és megnézem, de hívj majd fel. Vagy átveszed, és azonnal és rögtön hívj, nagyon gyorsan. Megint úgy lesz, mint tavaly? Októberben lesz és még januárban? Igen, igen, igen.”

Nos, a tárgyalóterem a Fő utcai bírósági épületben szinte teljesen megtelt. Na nem az érdeklődő volt a sok, meg a fiatal ügyvédjelölt, hanem a vádlottak és az ügyvédek hada okozta a telt házat. Más már szinte be sem fért a tárgyalóterembe.

Az egyértelmű, hogy a vádlottak jelen esetben 440 millió forintnyi uniós pénzhez akartak hozzájutni. Meg az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az előző évben hozzá is jutottak az uniós pénzekhez, nem kevéshez, jogtalanul. Hogy pontosan kinek mi volt a szerepe, na ez egyelőre nem teljesen tiszta egy kívülállónak. Az azonban biztosra vehető, hogy egy hivatalnál feltehetőleg nem a kis csinovnyikok találták ki, hogy miképp lehetne az uniós agrárpénzeket szépen csendesen, feltűnésmentesen megcsapolni. Feltehetőleg nem is a hetven stróman találta ki nagy keservében, munkanélküliként a falusi kocsmában, hogy hopp, na így kell könnyen pénzhez jutni, komáim. Ehhez úgy tűnik, inkább olyan ember kellett, s olyan ember irányította a maffiát, aki nagyon jól tudta, hogy senki nem buktathatja le. Senki nem ellenőrzi őt. S ha netán az MVH-főhivatalnokok lebuknak, ő akkor sem lesz soha vádlott.

Az ötlet egyébként majdnem zseniális volt. Rengeteg föld van. Nem mindenki kért és kapott uniós területalapú támogatást. Erre csak egy példa. Ha egy igénylőnek volt mondjuk adótartozása, akkor már eleve kiesett a pályázatból. Persze egészen más apró hibák miatt is el lehetett bukni a földalapú uniós pénzeket. Na a bűnbanda szellemi vezérei úgy tűnik, ezt használták ki. Az azonban aligha hihető, hogy erre felülről nem kaptak engedélyt a vádlott főhivatalnokok, vagy nem kellett az adott hatalom képviselői felé mondjuk ezen pénzek nagy részét esetleg leadni.

(Fotó: Esti Újság)