hirdetés

Nyomoztak, aztán megszüntették az eljárást. Ezután újra nyomoztak, és az ügyészségnek küldték meg a nagykállói fura hűtlen kezelési ügyet, amely egy szövevényes olajlopásról szól, amiben van minden, és természetesen politikai szálak is előkerülnek. Az ügyben hat gyanúsított van jelenleg. Hogy a város vezetője, az ex-MDF-esből lett fideszes Juhász Zoltán köztük van-e, nem tudni, homály és titok övezi. Tény, hogy tettek rá is terhelő vallomást. Nos a Nyíregyházi Járási Ügyészség a nyomozást februárig meghosszabbította.

olaj hordók

Sokan, főként a Jobbik azt hangoztatta, hogy Nagykállón egy legalább 8-10 éve zajló szisztematikus és folyamatos korrupciós botrány volt, amely kezd kibontakozni, lelepleződni, ás számos volt és jelenlegi politikus érintettsége is felmerül. Legalábbis Szilágyi Péter, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselője ezt hangoztatta.

A fura kis városi benzingate-ügyről elsőként beszámoló N1TV riportja szerint a rendszer úgy működött, hogy üzemanyagot vásároltak a benzinkúton az önkormányzat tulajdonában álló Teszovál Kft. terhére, sokan. A gázolajat azonban nem az említett cég erőgépeihez használták fel, hanem illegális módon értékesítették. Az így keletkezett hasznot pedig vissza kellett osztani a Teszovál Kft. vezetőinek  és állítólag a városi vezetőknek. Sokak szerint minderről tudhatott a polgármester, aki anno MDF-es politikus lett, aztán pedig a Fideszhez pártolt. Egyébként tisztességes autóversenyző volt Juhász Zoltán politikai pályafutása előtt.

A kisvárosi benzingate ügyben azután indult nyomozás, hogy Balogh József volt képviselő bűnbánó módon minden beismert, magára is terhelő vallomást tett, akár egy maffiaregényben szereplő pentito. Balogh leleplezett mindent és mindenkit.

A Jobbik politikusa, Szilágyi Péter úgy tudja, hogy az ügyben már korábban is történt feljelentés, de abban érdemi határozat nem született. Ezek után újabb feljelentés érkezett, amit két tanúként meghallgatott személy tett. A jobbikos képviselő azt várja Nagykálló polgármesterétől, hogy álljon a nyilvánosság elé és tisztázza magát az ügyben. Amennyiben pedig bizonyítást nyernek a vádak, úgy álláspontja szerint a település vezetőjének haladéktalanul le kell mondania tisztségéről. A Jobbik számára a korrupció minden formája elfogadhatatlan – hangsúlyozta lapunknak a politikus. Hozzátette: amennyiben kormányra kerülnek, úgy nemcsak az elmúlt 25 év politikusbűnözőit fogják elszámoltatni, hanem önkormányzati szinten is rendet fognak tenni.

Az Esti Újság szerkesztősége megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. Szerettük volna megtudni, hogy a város vezetői közül bárkit is meghallgattak-e már gyanúsítottként, tanúként. Hány gyanúsított van? Van-e köztük köztisztviselő vagy közalkalmazott, netán önkormányzatnál ténykedő politikus? A következő választ kaptuk.

A Gazdaságvédelmi Osztály hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A folyamatban lévő eljárásra tekintettel, nyomozati érdekből, bővebb információkkal egyelőre nem szolgálhatok – írta Fehérvári Marietta c. r. százados, Sz.-Sz.-B. MRFK sajtóreferense.

Természetesen nem adtuk fel. Az ügyészég ennél sokkal készségesebb volt az olajgate ügyben.

Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság korábban már nyomozást folytatott hűtlen kezelés vétsége miatt, de ezt a nyomozást a rendőrség 2013. november 7-én megszüntette arra hivatkozással, hogy nem történt bűncselekmény. Időközben új bizonyítékok jutottak az ügyészség tudomására, ezért a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2014. június 6-án elrendelte a nyomozás folytatását. A nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja jelenleg is. Az ügyben ez ideig hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A nyomozás jelenlegi határideje 2016. február 28. napja, amely határidő indokolt esetben meghosszabbítható. Az ügyről bővebb felvilágosítást jelenleg azért nem adhatok, mert az veszélyeztetné a nyomozás eredményes befejezését  közölte – dr. Szilágyi László ügyészségi sajtószóvivő.

Nos, az biztos, hogy a városi vezetők ha tudtak, ha nem az olajgate ügyről, felelősek. A kár nagyon nagy lehet, több tízmillió forint is. A kisváros a keleti végeken ezt pedig nem engedheti meg magának, hisz nagy a munkanélküliség. Beruházások nincsenek. Az önkormányzat pedig nyakig ül az adósságban egy rosszul felmért ipari park miatt, amely elkészült, csak épp bérlők nincsenek hozzá.