hirdetés

Egyre drágább a Fidesz
2014-07-01 02:20

Drágába kerülnek nekünk a politikusaink. Egyre többet költenek. Az újabb Fidesz szabadságharcos győzelem minimum 1,2 milliárddal lesz több, mint eddig. Nos megígérték, hogy olcsóbbak lesznek de ezt sem tartották be. Úgy tűnik, hiába ígérte Orbán Viktor 2010-ben, hogy olcsóbb lesz a kormányzás az emberei őt is csúnyán átverték. Vagy épp ő vert át mindenkit .

Csaknem 300 millióval többe kerülnek évente vezetőink összesen, mint tavaly és közel egy milliárddal többe, mint Bajnai Gordon kormánya alatt voltak 2009-ben. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban kinevezte helyettes államtitkárait, szám szerint 27-et, miközben az előző ciklusban beérte tizeneggyel. Abban az esetben, ha a többi tárcánál változatlan marad az államtitkárok és helyetteseik száma, már akkor is 132-ről 155-re nő az állami vezetői létszám. Az új Orbán-kormány a következőképpen áll fel: 11 miniszter, 54 államtitkár és közel 90 helyettes államtitkár. Vagyis héttel több lesz az államtitkárok száma és a Blikk kalkulációja szerint közel tizenöttel több helyettes fogja egyengetni az ország ügyeit. Az igazi nyertesek a nyilvánosság előtt kevésbé ismert helyettes államtitkárok. Nekik bár 750 ezres a fizetésük, ám elődeikhez hasonlóan ugyanúgy kaphatnak harmincszázalékos emelést, ez maximálisan 150 ezres plusz lehet. Az előző kormányban nem mellesleg szinte mindannyian meg is kapták. Természetesen a hivatali kocsi is jár nekik. Egy állami vezető átlagosan 5 ezer kilométert tesz meg a szolgálati autójával, amelynek benzinköltsége így hozzávetőlegesen 170 ezer forint lehet. A vidéki helyettes államtitkároknak ezenkívül jár hivatali lakás is, vagy pedig albérleti támogatás közel havi 200 ezer forint erejéig. Ám még ez utóbbi nélkül is egy fejes átlagosan évi 11 millióba kerülhet, vagyis a 15 pluszpozíció minimum 160 millióval növeli a büdzsét. Egy államtitkár alkalmazása sem mondható olcsónak.

A Blikk korábban kiszámolta, hogy összességében 20 millió forintba is kerülhet egy államtitkár évente. Vagyis a hét pluszstátusz legalább 140 millió forint kiadásnövekedést jelent évente. Az új vezetőkre fordított kiadásokat összegezve hozzávetőleg 300 millióval többe fog kerülni évenként az új Orbán-kabinet működése.

A Miniszterelnökség arra nem adott választ,hogy mi az oka annak, hogy láthatóan jelentősen tovább nő az előző ciklus elejéhez képest a vezetők száma.
A szakértők szerint legalább két oka is van az állami vezetők folyamatos szaporodásának.

– Egyrészt az állam szerepe folyamatosan nő, újabb és újabb területeket vonnak ellenőrzésük alá. Másrészt a Fidesz a jó kádereit igyekszik elhelyezni, ugyanis senkit sem hagynak az út szélén az övéi közül – vélekedett Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.