hirdetés

Fura sajtótájékoztatót tartott , azaz nem hétköznapit Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. Nem engedett be ugyanis több olimpikont sem az eseményre.  Ráadásul a sajtótájékoztatón senki sem tehetett fel kérdéseket a sokat támadott elnöknek sem. Gömöri ugyanis se szó se beszéd, simán elment.

gömöri-deiutch paralipia veres

Tovább folytatódott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke körül kialakult botrány. Gömöri Zsolt, a szervezet elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, mert pénteken birtokába jutottak az őt leváltani szándékozók magánlevelezései. Ezeket bárki megtekintheti az MPB honlapján, ugyanis a bizonyítékul szolgáló anyagok egy részét nyilvánosságra hozták.

Az elnökségi ülés ezen dokumentumokra hivatkozva úgy határozott, hogy átnyújtja ezeket a MOB elnökének és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága vezetőjének és haladéktalanul a rendőrséghez, illetve az ügyészséghez fordul az ügyben. Ezen felül hivatalosan felkérte az Etikai és Jogi Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Gömöri Zsolt megemlítette, alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője ugyancsak résztvevője volt a lejáratási kísérletnek, amely a vasárnap óta érkezett újabb dokumentumokból derült ki. Végezetül az elnökség úgy döntött, június 19-ére összehívja a paralimpiai bizottság rendkívüli közgyűlését a botrányos ügy minden részletének tisztázása érdekében.

Miután az MPB elnöke közölte a sajtótájékoztatón a fentebb említett határozatokat, tételesen felsorolta az ellene irányuló tizenöt – úgymond – hazug vádat és azok “cáfolatát”. Bár valószínűleg a szép számú médiaseregnek és a jelen lévő parasportolóknak is lettek volna még kérdéseik, erre már nem került sor, ugyanis Gömöri Zsolt amint felolvasta az utolsó cáfolatot is, felállt, és otthagyta a publikumot.

Ezen érdekes „sajtótájékoztató” után csak a parasportolókkal beszélgethettünk, hogy vajon milyen kérdést tettek volna fel az elnöküknek.

Elsősorban azt kérdeztem volna meg, hogy ezek szerint azok a vádak, amik napvilágot láttak, azok mind igazak, hiszen nem azt mondta az elnök úr, hogy hamisak, hanem csak a saját ízlése szerint átkozmetikázta a cáfolatokat.

Például a végtörlesztésre az egyik pillanatban azt mondják, hogy szponzori pénzekből történt, aztán egy hét múlva az alelnök úr már azt állítja, hogy ez a tudatos gazdálkodásnak köszönhető. Majd eltelt egy újabb hét és már sem szponzori szerződésből, sem jó gazdálkodásból. Ezért kérdezem, hogy akkor miből fedezték a végtörlesztéseket? – panaszkodott Sas Sándor, fekvenyomó paralimpikon.

Aki ebben a történetben vádol, és emaileket feltör, illetve arccal, névvel embereket gyanúsít, az Gömöri Zsolt. Én személy szerint soha nem vádoltam, mi nem vádoltuk, egyszerűen csak arról beszélünk, hogy ami hét éve itt zajlik, az már tarthatatlan. Nekem az elmúlt három hetem pokol volt. Két-három órákat alszom éjszaka, hiszen nem ez jellemzi az én életemet – árulta el lelkiállapotát Sas.

Azonban természetesen nem csak őt, hanem társait is megviseli az MPB körül kialakult ügy. Különösen úgy, hogy e miatt kevesebb szó esik a parasportolókról.

Az elmúlt hetek eseményeit figyelve egyfajta hangsúlyeltolódást vélek felfedezni, hiszen az egész média Gömöri Zsoltról és a hozzá kapcsolódó ügyekről szól, nem pedig rólunk, parasportolókról. Az egész ügy onnan indult, hogy mi, sportolók petíciót írtunk, miszerint nem értünk egyet az ő munkájával, mert azt nem úgy végzi, ahogy illene. Természetesen e mellett elismerünk minden olyan eredményt, amit tényleg értünk tett.

Elhiszem, hogy törvényesen járt el minden esetben, továbbá ahogy már mondtam elismerem a munkáját, de még ha valóban 420 688 forintot is keres havonta, attól én és több sportolótársam, akik válogatott szintűek, 0 forintot keresünk. Szerettem volna Gömöri Zsolttól megkérdezni azt, hogy ő dolgozna-e ilyen körülmények között, amikor lassan már ott tartunk, hogy saját forrásomból nem tudom finanszírozni a sportolásomat. A sportolói éheznek, ezt ő maga mondta. Ő viszont nem– nyilatkozta Illés Fanni, paralimpiai nyolcadik helyezett úszó.

Sajnos nem a sportolók a főszereplők, pedig a legtöbb munkát mindenképpen ők végzik. Reméljük, hamarosan fordul a kocka.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja összegezte véleményét, a Gömöri Zsolt végtörlesztése körül kialakult botránnyal kapcsolatban.

Ahogy azt már többször is hangsúlyoztam, jogszabályilag lehet bármennyire is rendben a végtörlesztésnek ezen módja, nekem ez egyszerűen nem megy le a torkomon, mert az az adófizetők pénze. Lehet persze magyarázni, de ez akkor is erkölcstelen. Az elnök választott funkció és véleményem szerint neki elsősorban a sportolókért kell dolgoznia, nem pedig a saját egzisztenciáját megteremtenie.

Amennyiben teszi a dolgát, és a sportolók sikert érnek el, akkor ő is odaállhat mögéjük, de addig nem. Hiába fizette utána vissza Gömöri Zsolt azt a pénzt, ez már megtörtént eset. Amikor lakott területen belül 120 km/h-val megyek, akkor megbüntetnek, nem számít, hogy az előttem lévő, vagy a mögöttem jövő mennyivel ment. Maga az elv a lényeg. Itt arról van szó, hogy a paralimpiai bizottság pénze, a sportolókért van és nem az elnök jólétéért. Nincs más, le kell vonni a személyi konzekvenciákat. Ezzel én nem szólítok fel senkit sem a lemondásra, csak a személyes véleményemet közlöm.

Amit furcsának tartok, hogy a MOB részéről eddig csak én szólaltam fel az ügyben. MOB elnökségi tagként feladatomnak érzem, hogy kiálljak az elvek mellett, és mivel Deutsch Tamás az MPB alelnöke javasolta a végtörlesztést, neki is át kellene gondolnia a történteket. Gömöri Zsolt is vívó volt, és mi még úgy tanultuk, hogy aki találatot kap, annak be kell azt mondania. Az MPB elnöke érzésem szerint találatot kapott, mégpedig a saját hibájából – mondta a Magyar Vívószövetség korábbi elnöke.