hirdetés

Zakatol a per a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az egyik 56-os hős Pruck Pál rokonai között. Mint ismeretes a Schmidt Mária vezette alapítvány a Life magazin a forradalom idején készített fotóján szereplő személyt az ismert színművészként Dózsa Lászlóként azonosították és írták a falfestményekre a színész nevét. Pruck rokonai kértk a múzeumot kérjenek bocsánatot és javítsák ki a hibát. Erre Schmidt Máriáék nem voltak hajlandóak.

56-os-pesti-sracA Life magazin ikonikus 1956-os felvételén, az alapítvány által fenntartott Terror Háza Múzeum munkatársai ma már korántsem biztosak abban, hogy a színész szerepel rajta. Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni a felelősséget azért, mert a színművészt azonosították a képen szereplő fiatal forradalmárként. Ő volt az a történész, aki mikor elé került a fénykép, rendben lévőnek találta az azonosítási munkát. Később elismerte: hibázott, egy másik forradalmár, Pruck Pál szerepel a képen, majd felmondott.

Egyebek között erre is fény derült a Fővárosi Törvényszéken tartott eljárás csütörtöki tárgyalásán. A per azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, miután a tévedésre rámutató jelzése ellenére nem módosították a plakátokon a nevet, sőt egy házfestésen ma is így szerepel.

A tavalyi emlékévre készített képes összeállítás célja egyébként az volt, hogy a forradalomnak arcokat és neveket adjanak. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a tárgyaláson arról beszélt, hogy a képeket fiatal történészek válogatták össze, majd próbálták azonosítani a szereplőket. Később Horváth Miklós történész annak ellenére adta áldását az azonosításra, hogy nem ellenőrizték, Dózsa László látható-e a képen. Elég volt, hogy a színművész írásba adta: ő van a felvételen, ráadásul ezt köztudomású ténynek vélték, miután Dózsa a képet mutogatva előadásokat is tartott. Annak ellenére is, hogy a képet először közlő Life magazinban Pruck Pál szerepelt.

Tallai szerint az azonosítás a kor jeles kutatójának, Horváth Miklós történésznek volt a feladata. Azt is mondta, hogy Horváth úgy fordított a véleményén, hogy Schmidt Mária főigazgató kérése ellenére sem tárta fel Pruck Pál életútját. Az ügy szempontjából mellékszál, hogy Horváth Miklós állította: nem kapott ilyen feladatot, és szakmai vezető sem volt. Tallai szerint a történész gondatlanul járt el.

A közalapítvány szerint mindezek ellenére nem kérdés, Dózsa László látható a fotón.