hirdetés

Az Országgyűlésből kiesett képviselők és az önkormányzati választási helyezkedés a Békés megyei Fideszben is súlyos konfliktusokat generált. Új megyegyűlési elnököt jelölnek, és több városban is hatalmi harcok kezdődtek.
A tavaszig parlamenti képviselőként dolgozó Farkas Zoltánnak két fontosabb és jövedelmezőbb tisztsége közül a megyei közgyűlési elnöki tisztsége maradt volna meg. Azonban helyi Fidesz-szimpatizánsok szerint a hatalmát szisztematikusan építgető dél-békési Simonka György nem engedhette, hogy ne legyen „rálátása” a következő uniós költségvetési ciklusban induló pályázatokra, így szervezkedésének köszönhetően Zalai Mihály orosházi fideszes képviselőt jelölik az őszi választáson a helyére. Információink szerint Farkas Zoltán még a Fidesz listájára sem került fel.
A döntés azután is meglepő, hogy a Békés megyei fideszes belharc eredményeként a korábban Domokos László ÁSZ-elnök által fémjelzett vonal legfőbb ellenfelét, Erdős Norbert kormánymegbízottat Brüsszelbe, felfelé buktatta. Erdős közeli szövetségese Simonka, kettejüknek pedig így sikerült félreállítaniuk a Domokos-vonal emberét, Farkas Zoltánt.
A történtekről telefonon próbáltuk meg utolérni Farkas Zoltánt, aki azonban elzárkózott az interjú elől.
A megyében azonban más területeken is konfliktusok vannak. Szarvas városának polgármestere, Babák Mihály korábban állítólag eldöntötte, hogy nem vállal új ciklust, és átadja helyét a fiataloknak. A polgármesteri szék Hodálik Pál és Besenczy Zoltán alpolgármestereket vonzotta leginkább. Babák – miután kiesett az Országgyűlésből – meggondolta magát, és legyűrte a fiatalabbakat. Besenczy Zoltán ezután még képviselőjelöltként sem indul.
Gyomaendrődön fideszes források szerint a jelenleg regnáló fideszes polgármester helyett a választókerületi elnök a Fideszbe nemrég belépett, baloldali, DK-s kötődésű civil szervezet vezetőjét, Toldi Balázst támogatja.
Név nélkül nyilatkozó informátoraink szerint Simonka György a dél-békési területen is próbálja saját embereit ültetni a polgármesteri székbe. Battonyán a „búzaégető” volt MSZP-s Karsai Józseffel összefogva – akivel korábban sorozatos pereket indítottak egymás ellen – a fideszes Boros Csaba helyett Marjai Jánost támogatják, aki állítólag könnyebben irányítható.
A jelenleg polgármester nélküli Mezőkovácsházán is hasonló feltételeknek kell megfelelni, így a Fidesz a 2010-ben indított, már több polgármesteri ciklust is maga mögött tudó Bakos István helyett a volt alpolgármesterét, Varga Gusztávot indítja. Megkerestük Bakos Istvánt, aki elmondta, hogy szerinte a „sorba jobban beálló emberek kellenek a Fidesznek”. Hozzátette, ugyan ő jobban „irányban van” a keresztény-konzervatív vonalon, viszont azt szereti, ha a „keze szabadon van hagyva”. Valószínűleg ez lehetett tehát az indok, mert mint a Varga Gusztávról adott jellemzéséből kiderül, a Fidesz új jelöltje „kompromisszumokra hajlamos”. „Ha azt nézem, hogy egy elvet akarnak itt mindenütt, meg egy kaptafát, akkor Guszti ebbe a kategóriába jobban beleillik” – fogalmazott a korábban a kisgazdapárt (KPE) újjáélesztésében is szerepet vállaló volt polgármester, aki ezúttal függetlenként fogja megmérettetni magát.