hirdetés

Kishantos győzött, de mégis elbukott. Komoly következmények várhatóak, hisz a Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelőnek, azaz az NFA és a Mező Vidék Bt. között megkötött szerződést. A Greenpeace szerint a legfőbb bírói testület kimondta, hogy törvénytelenül járt  el az NFA. Kérdés, hogy ezek után vajon ki mond le az NFA vagy épp a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hisz ez súlyos bukás. 

kishantos

A bíróság a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – értékelte a Kúria döntését a Greenpeace.

Felidézték, hogy a mai döntést megelőzően tavaly június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit,  és az ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést.

Akkor emellett döntöttek arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalták első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult, a bírósági pedig a mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét.

Kishantos tehát győzött  – fogalmazott a Greenpeace. A szervezet szerint az ítélet precedensértékű, azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számonkérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.

Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok szabálytalan elbírálása során – illetve áttételesen azoknak is, akik az állami földek eladása során kerültek hasonló helyzetbe. Reméljük, hogy a jog eszközével a magyar termőföld jó kezekbe kerülhet, és minél több tisztességes gazdálkodó számára nyílik lehetőség az ökológiai gazdálkodás folytatására, Kishantos mellett más területeken is – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa.

Úgy tudjuk, az ítélet miatt sem az NFA, sem az FVM, sem más kormányzati szervnél sem adta be senki a lemondását, pedig törvénytelenség történt állami részről az ítélet szerint.

(Fotó: Greenpeace)