hirdetés

Nem szabadulhat a skálás gyilkosság egyetlenegy élő elítéltje. A szegedi másodfokú bíróság szerint ugyanis megalapozatlan volt az az első fokon hozott ítélet, amellyel kiengedték volna a börtönből a hírhedt rablógyilkos Bene Lászlót. Így Bene még jó darabig börtönben marad.

Szeged Csillag börtön rabok kapcsolat tartása a külvilággal. Képen: Bene Zoltán fogvatartott. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság azon döntését, amelyben B. L. elítéltet feltételes szabadságra bocsátotta, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította – írja honlapján a bíróság.

A büntetés-végrehajtási ügyekben eljáró bíróság március 1-jén döntött úgy első fokon, hogy a több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Bene Lászlót (a hírhedt Donászi-Bene rablógyilkospáros egyik tagját) az életfogytig tartó fegyház-szabadságvesztésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta. A férfi mellé a tíz évig tartó feltételes szabadláb idejére pártfogói felügyeletet rendeltek volna el.

Az elsőfokú szabadlábra helyezési döntést az ügyészség megfellebbezte, most pedig a másodfokú tanács az elsőfokú bíróság végzését felülbírálta, és az abban megállapítottakat megalapozatlannak ítélte. Szerintük ugyanis az elsőfokú bíróság nem kellő módon tisztázta, hogy az elítélt kész-e arra, hogy szabadulása alkalmával törvénytisztelő életmódot folytasson, tehát nem lehet arra következtetni, hogy az 1996-ban kiszabott (nem tényleges) életfogytig tartó büntetés már elérte volna a célját. Most a másodfokú bíróság előírta az elsőfokú bíróságnak, hogy készíttessenek szakértővel részletes személyiségrajzot.

Bene László és Donászi Aladár 1989 és 1993 között legalább egytucatnyi rablótámadást követett el együtt. Eleinte dohányipari raktárakat raboltak ki, majd 1991-ben Donászi megtámadott egy győri pénzszállítót, ahol lelőtt egy rendőrt, társát pedig megsebesítette. 1992-ben ketten együtt próbáltak meg kirabolni egy pénzszállítót a budai Skálánál, a taxival pénzt szállító egyetemistát Donászi agyonlőtte, és két másik embert is megsebesítettek. Az autóban csak üres zsákok voltak. 1992 novemberében lőgyakorlatot tartott a rabló páros Székesfehérvár mellett, amikor vadászok lettek figyelmesek a zajra. Bene és Donászi velük is kegyetlen módon végzett.

(Fotó: Egyperceskrimi.blog)