hirdetés

Hiába esett az eső egész nap, a Kossuth téren több mint tízezren gyűltek össze a tanártüntetés alkalmából. A tömeg nagy része a Hősök teréről vonult a Parlament elé, voltak, akik útközben csatlakoztak, és voltak, akik a téren várták őket. Pukli István zuglói iskolaigazgató bejelentette, ha Orbán Viktor és Áder János nem kér bocsánatot, valamint Palkovics László államtitkár és Balog Zoltán miniszter helyett nem küldenek mást tárgyalni, március 30-án egyórás sztrájkot tartanak.

pedagógusok 15-MTI

Közel tízezer tüntető indult meg a Hősök teréről a kordonokkal lezárt Andrássy úton. A tanártüntetés több helyszínt érintve fél öt körül ér a Kossuth térre, ahol többek között beszédet mond Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa elnöke és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője, valamint Békés Gáspár diákolimpikon is.

Az esernyők és esőkabátok alatt gyülekező tüntetőknek többen magyar zászlókat és a tüntetés szimbólumává váló kockás kokárdát kínáltak. A tiltakozók azt mondták: a tüntetéssel nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra, hogy változtasson az oktatáspolitikán. Sokan transzparenseket is hoztak magukkal: „Tanítanék!”, „Ma még csak tüntetünk” és „Nincs hatalmatok felettünk” felirat is szerepel a táblákon.

A tiltakozók három órakor indultak el a Hősök teréről – eddigre már olyan sokan gyűltek össze, hogy a szervezőknek az Oktogon felé kellett terelnie a tömeget. A tüntetésen a pedagógusok, diákok, szülők és civilszervezetek mellett civilek is vannak.

A tüntetést a Tanítanék Mozgalom szervezte, amelyhez már több mint hetven civilszervezet, szakszervezet csatlakozott. A Facebook-oldalukon meghirdetett eseményhez 8500-an csatlakoztak. A résztvevők többsége a szervezők kérésére kockás ingben jelent meg a tiltakozáson.

A demonstrációval egyebek mellett a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, valamint az Oktatói Hálózat követeléseinek akarnak hangsúlyt adni a tiltakozók. A szervezők közlése szerint azért is tüntetnek, hogy a közoktatás és a köznevelés rendszerének átalakításáról a kormány „a valódi érintettekkel” tárgyaljon. A mozgalom 12 pontját a Kossuth téren ismertették a tüntetők. A Kossuth téren körülbelül kétezren várták a demonstrálókat.

A Kossuth téren a színpadra először Törley Kata, az esemény egyik szervezője lépett. Azt mondta, hogy egyik szervező sem pártember, és egyiküket sem Soros György pénzeli. A szervező tanárok a szabad oktatásért, a kreatív tanulási környezetért, a méltó munkakörülményekért küzdenek. 2011 óta többször szóltak, hogy a Klik egy akadály, a tanár, a diák és a szülő is szenved a jelenlegi oktatási rendszerben. Szóltak, hogy baj lesz, könyörögtek a meghallgatásért, de nem kaptak választ, csak megalázást és elcsendesítést. Ez a csönd azonban Törley szerint a nép csöndje.

Törley Sándor Máriát, a nővértüntetések egyik főszereplőjét, a fekete ruhájáról ismertté vált ápolónőt szólította először színpadra. Ő először tanárok panaszleveleit olvasta fel. Például arról, hogy hiába kértek támogatást a penészedő falú osztályok kifestéséhez, nem kaptak semmilyen segítséget, így ingyen ők maguk festették ki a termeket. Egy másik levélben arról volt szó, hogy a Klik nem vesz tudomást a nyári foglalkoztatásokról, és ezért nem is hajlandóak fizetni.

Sándor Mária végül azt mondta, hogy szabadságharcot vívnak, és ahogy az egészségügyi tüntetések során a fekete ruha, úgy most a kockás ing lett a szabadság szimbóluma. Végül a kockás ingét levéve és magasba tartva a Ha én rózsa volnék című dalból elénekelte a „Ha én zászló volnék…” kezdetű versszakot. Végül a Himnuszból idézett. Beszéde végén egyperces néma csendet kért.

Utána Pilz Olivér a mozgalom 12 pontját olvasta fel. Minden pont után a tüntetők igenlő véleményét kérte.

A követelések:

1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!

2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!

3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!

4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!

5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!

6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!

7. A pedagógus-életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!

8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!

9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!

10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!

11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!

12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

Ezt követően egy diák, Békés Gáspár, tudományos diákolimpikon tartott beszédet. Azt mondta, azért csatlakozott a tiltakozókhoz, mert Balogh Zoltán miniszter azt sugallta, hogy a tudományos diákolimpikonok mind kiállnak a kormány oktatáspolitikája mellett. Szerinte olyan oktatási rendszer kell, amelyben a kormány csak akkor avatkozik be az oktatásba, amikor szükség van rá.

A Szülői Összefogás Gyermekeinkért szervezet nevében Neubauer István mondott beszédet, aki a szülők természetes szövetségeseinek nevezte az óvodai dajkákat, a tanítókat és a tanárokat. Azt mondta, szülőként azt látja, hogy a magyar oktatás helyzete évről évre rosszabb lett. Nem értelmetlenül túlterhelt, szorongó gyerekeket szeretnének, hanem korszerű oktatást – mondta. Szerinte olyan minisztérium kell, amely nem a kormányt képviseli, hanem a mindenkori érintetteket.

L. Ritók Nóra a halmozottan hátrányos helyzetű és roma családok nevében mondott beszédet. Szerinte sosem volt ennyi szegregált iskola, mint most – az egyházi iskolák elzárkóznak az integrációtól, és az állami iskolák sem elég nyitottak. Azt mondta, azért türelmetlen, mert naponta látja, hogyan mennek tönkre támogatás nélkül az olyan életek, amelyek nagyon ígéretesen indultak.

Végül Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szólalt fel. Azt mondta, ha március 23-án éjfélig Orbán Viktor és Áder János nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott emberektől és Palkovics László államtitkár és Balog Zoltán miniszter helyett nem tárgyal velük valaki más, akit tárgyalóképesnek fogadnak el, akkor március 30-án egyórás munkabeszüntetést hirdet a Tanítanék Mozgalom és a hozzájuk csatlakozó hetven civilszervezet.

Azt kérte, akik támogatják őket, csatlakozzanak, egy órára álljon meg az élet Magyarországon.

Hozzátette: csak polgári engedetlenséggel sztrájkolhatnak, a törvény ugyanis ezt nem teszi lehetővé. Szerinte ez a demokrácia megcsúfolása. Azt mondta: ők nem kérnek, hanem követelnek.

A beszédet a „Nincs hatalmad felettem” rigmus skandálása és a Kossuth-nóta eléneklése követte, és ezzel véget ért a tüntetés.

(Fotó: MTI)