hirdetés

Elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a Széchenyi Bank egykori elnökének Töröcskei Istvánnak és társainak a büntetőpere. A vádlottak közt van a Felcsuti milliárdos Mészáros Lőrinc egyik ügyvédje, vagy épp a miniszterelnök családjának egyik rokona is. A vádlottak az ügyészség vádirata szerint több milliárd forintos csalást követtek el. Töröcskei ismert bankár itthon is és külföldön is, sikerre si vezette az Államadósság Kezelő Központot a 2010-es választások után és rengeteg külföldi befektetőt hozott az Orbán-kormánynak, amely súlyos örökséget és üres államkasszát vett át a Gyurcsány-féle rendszertől. Sok szakértő szerint szégyen, hogy Töröcskei és neje vádlott. Más bankárok szerint ezzel az erővel az összes bankelnök ülhetne a vádlottak padján.

Mindent elvettek tőlem .A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam” – mondta a Fővárosi Törvényszék előtt Töröcskei István, akit feleségével több gazdasági bűncselekménnyel vádol az ügyészség.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség kilenc és nyolc év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért az ismert bankárra Töröcskeire és feleségére. A perben összesen tizenöt vádlott van.

Az ügy hétfői előkészítő ülésére Töröcskei gondterhelten érkezett, a 73 éves üzletember ugyanis akár 25 évet is kaphat, ha kiderül, hogy vallomása ellenére valóban bűnös az ügyben. A bizonyítékok is kérdésesek, hogy elegendőek lesznek-e egy elmarasztaló ítéletre.

Töröcskei ártatlannak vallotta magát, a bíróság előtt pedig azt mondta, se ingatlana, se megtakarítása nincs – csak egy 500 millió forint feletti tartozása.

„Az életemet tisztességesen éltem, a jövőben is tisztességesen fogom élni” – mondta Töröcskei.

Az elismert bankár mellett felesége is vádlott az ügyben és ő is tett vallomást a bíróság előtt. Azt már most elmondhatjuk, hogy Zsuzsanna asszony megvádolásával kapcsolatosan korábban az ügyvédje a volt igazságügy miniszter Bárándy Péter csak annyit mondott, ég az arcomon a bőr, s igencsak túlzó a tisztességes asszony megvdolása.

„A férjemmel mindig is tisztességesen éltünk, igyekeztünk a szabályok szerint vállalkozni. (…) Sem a bankból, sem a bank vállalkozásaiból családunk nem jutott vagyonhoz. Ellenkezőleg, gyakorlatilag tönkrementünk.”-mondta Töröcskei felesége.

Adódik a kérdés, hogyha ez a házaspár akkora nagy gazdasági bűnöző, ahogy azt az ügyészség állítja, akkor a megtakarításaikat miért tartották a Széchenyi Bankban ? Nekünk igen életszerűt lennek tűnik, hogy valaki pénzt tesz zsebre, de azt oda teszi be, ahonnan elvette. Nos ez így egy Indul a Bakterház filmbe illő jelenet lehetne valahol. De összességében érthetetlen és teljesen életszerűt lennek tűnik. De majd kiderül a per során, ami aligha lesz rövid és hosszú hosszú évek fognak eltelni mire itt elsőfokú ítélet lesz a sejtéseink alapján. Persze a közelgő önkormányzati választások elöttt ez jó kis csámcsogós téma lesz majd.

Azt sem nagyon érettük ebben az ügyben, hogy Töröcskei feleségét miért kellett előzetesbe helyezni ? MI értelme volt azon kívül, hogy a hatalom megmutatta az erejét és azt fitogtatta? Főleg annak tekintetében, hogy szegény nagymama előzeteseinek a meghosszabításának indoklása igen rövidecske volt. Pár mondat.

No de térjünk vissza a per első felvonására. A vádirat alapján a Töröcskei házaspárt azzal vádolják, hogy cégükön keresztül többségi tulajdont szereztek a Széchenyi Bankban. Ehhez jelentős összegű hitelt vettek fel, de a pénzintézet az első pillanattól kezdve veszteségesen működött. Emiatt a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget. Az azonban sem erre, sem a hitel törlesztésére nem volt képes.

Persze innen hiányzik pár igen fontos körülmény és tény. Az egyik, hogy a Széchenyi Bankba az Esti Újság úgy tudja a Magyar Állam is beszállt volna, papírra vetették, kezet ráztak rá az illetékesek, hogy a tőkepótlást rendezi az állam, de nem tette. Aztán az is tény, hogy az osztrák Julius Meinl Bank is dalolva jött volna a Széchenyi-bankba társnak csak ez pár politikusnak nem igazán tetszett és ugye a Julius Meinl Bankba belerúgtunk az MVM hírhedt 15 milliárdos pere során, sőt büntetőeljárások hada indult az osztrák bank ellen is, így Töröcskeiék körül elfogyott a levegő. Nos ezen pár tényt figyelembe véve picit fura ez a vádirat.

Nos ezen tényeket figyelmen kívül hagyva a vádirat szerint Töröcskei István arra a megoldásra, hogy a hiányzó pénzt a bankjából szerzi meg, méghozzá fiktív hitelek kihelyezésével. A társai – felesége, az igazgatósági tagok és a hiteligénylők – segítségével 2012-ben kiadta ezeket a hiteleket, amelyek jelentős részét, majdnem 1,5 milliárd forintot vissza is forgatott a cégébe, hogy aztán felhasználja a tőkepótlásra. A fiktív hitelek rendezését pedig a pénzintézet által – befektetési célzat látszatával – külföldi bankszámlára kihelyezett 1,7 milliárd forintos forrásból oldották meg.

Töröcskei István bankár-üzletembert szoros szálak fűzték a konzervatív és jobboldali körökhöz is. Így az MDF-et segítette, akárcsak A Fidesz vezetőivel is. Fontos posztokat töltött be, és rengeteg céges tisztséget vállalt: benne volt a magyar villamosenergia-rendszert működtető MAVIR vezetésében, ha kellett, ott volt a Magyar Nemzet vagy a Hír TV élén, de elvállalta az Államdósság Kezelő Központ vezetését, és vitt két Jeremie tőkealap-kezelőt is.

A Blikk szerint a Töröcskei házaspár mellett hétfőn megjelent a jobboldali körökben ismert üzletember több vádlott-társa, köztük Vitézy Tamás is, aki Orbán Viktor távoli rokonságához tartozik. Azonban így is csak a 15 vádlott egy részét sikerült meghallgatni a hétfői tárgyaláson, az ügy szeptemberben folytatódik.

Eközben Töröcskei Istvánnak Zalaegerszegen is van bírósági programja, hisz 2021.februárjában elkezdődött a Széchenyi Hitelszövetkezetnél 2013-ban történt állítólagos bűnügy tárgyalása, amelynek célja kimondani, hogy a felszámolók által jelentett 550 millió forint eltűnése kinek a felelőssége. Érdekes, hogy ezen ügy is épp akkor kerül a hatóságok látókörébe , amikor előzetesbe helyezik Töröcskeit a Széchenyi Bak ügye miatt. Fura nem ? Nekünk az. Itt ebben az ügyben az ügyészség két és fél év letöltendőt kért Töröcskei Istvánra, ha beismeri bűnösségét.

A vádirat szerint a kölcsönhöz jutó cégek között volt az a kft. is, amely éppen a hitelszövetkezet hitelfedezeteinek helyszíni vizsgálatát végezte. Ennek a cégnek Töröcskei István és maga a hitelszövetkezet is tulajdonosa volt.

A társaságnak 98 millió forintos hitelt adott a szövetkezet, úgy, hogy a cég évek óta veszteséges volt, a fedezetként szereplő ingatlanon pedig már 300 millió forintos jelzálog is szerepelt. A kft.-t hat évvel ezelőtt felszámolták. A vádlottak által összesen okozott több mint 550 millió forintos kárból alig 95 millió forint térült meg.

Az ügyész 2 év 6 hónap letöltendő börtönt kért Töröcskeire és még egy társára, míg a többi vádlott esetében 1 év 6 hónap és 2 év közötti próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott arra az esetre, ha beismerik a bűnösségüket és nem kérnek tárgyalást.

Nos ahogy az első előkészületi ülésen Töröcskei és négy társa, úgy a mai második előkészületi ülésen meghallgatott igazgatósági tanácsnak a tagjai sem ismerték be a bűnösségüket, és nem kötöttek alkut az ügyészséggel.

Mind a hárman azt mondták, hogy nem voltak vezető állásban és nem kívánnak vallomást tenni. Miután az előkészítő ülések nem vezettek eredményre, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet. Júniusban Töröcskei tehát színre lép a zalaegerszegi bíróságon is.