hirdetés

Megdöbbentő, de a Széchenyi bank előzetesben lévő nemzetközileg is köz és elismert bankárja T.István és neje úgy van állítólag előzetes letartóztatásban, hogy egy árva igazságügyi könyvvizsgálói jelentés sem készült az ügyükben. Gazdasági bűnügyekben ez több, mint fura. Az Esti Újság úgy tudja az előzetesben lévő T.István és 69 éves neje előzetes letartóztatásának a meghosszabbítása ügyében a bíróság még nem döntött, igaz a határidő lejárt.

 

Nos igazságügyi szakértői vélemények nélkül még gyanúsítást sem igazán szoktak közölni hatóságok. Nem véletlenül, hisz az alapos gyanúhoz ez kell. Ráadásul arra a mai napig nem kaptunk hivatalos választ, hogy miután a BRFK Gazdaságvédelmi Osztálya 5 évig nyomozott és nem talált semmit a Széchenyi bank vezetői ellen, vajon kinek az utasítására került az egész ügy a Nyomozó Főügyészséghez. Vajon a belügyminiszter és a legfőbb ügyész egyeztetett ? Állítólag nem.

Újabb fordulat történt a Széchenyi-bank előzetes letartóztatásban lévő tulajdonosainak T.Istvánnak és nejének az ügyében. Az Esti Újság úgy tudja, hogy semmilyen igazságügyi könyvvizsgáló szakértői vélemény nincs és nem is készült a gyanúsítottak ellen, ami egy gazdasági bűnügyben bizony fura. ilyen szakértői vélemény hiányában a hatóságok gyanúsításokat sem szoktak közölni.

Ami abszurd és már közröhej, vagy épp Abszurdisztán jeleit mutatja, hogy az MNB revizorainak a jelentését vették alapul a hatóságok a gyanúsítás közléséhez. Lehet őket is megvezették ezzel, nem tudjuk. De az is lehet, hogy csak kapkodtak.

Nos nem tudjuk, hogy Matolcsy György alkalmazottai szerepelnek-e a bíróságok által elfogadott igazságügyi szakértői névjegyzékben, de erre mi nem sok esélyt látunk.

Azt pedig tényként kijelenthetjük, hogy az MNB revizorai nem szerették, sőt riválisukat látták T.Istvánban és a Széchenyi-bankban, akit a főnökük sem igazán kedvelt. Így azt, hogy ezen revizori jelentések objektívek-e mindezek tudatában ? Nem hinnék.

Az ügyet csak bonyolítja, hogy a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói öt évig nyomoztak, kutakodtak a Széchenyi-banknál, hogy korpuszt találjanak T.István és a vezetőség ellen, de nem találtak. Tovább megyünk ők sem kértek fel igazságügyi könyvvizsgálói szakértőt, igaz ők senkit nem küldtek dutyiba. Azt azonban továbbra is homály, és rejtély övezi, hogy a nyomozás miképp került át a Fővárosi Nyomozó Főügyészséghez? Mert csak úgy, nem ugrik át egyik hatóságtól a másikig egy ügy. Megkerestük a BRFK-t.

Tisztelt Sajtóosztály !

Érdeklődnék az Esti Újság főszerkesztőjeként, hogy a BRFK milyen körülmények és vagy utasítás alapján adta át a Széchenyi bank ügyében indított nyomozást a Nyomozó Főügyészségnek ? Az üggyel mi is foglalkozunk mint sokan mások de ilyenre mi nem nagyon emlékezünk, hogy egy ügyet x évnyi nyomozás után egy másik igazságszolgáltatási szerv így átvegyen. Ezt próbálnánk megérteni és az olvasóinkat erről szeretnénk tájékoztatni.

Csákány Tibor
főszerkesztő

Tisztelt Uram!

Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja, így az ügyet érintő kérdéseivel a nyomozást végző főügyészséghez tud fordulni.-írta a BRFK Sajtó osztálya.

Egyenlőre senki sem cáfolta és meg sem erősítette azon értesülésünket, hogy az MNB-ben döntötték el, hogy a nyomozás kerüljön át az ügyészéghez. Igen. Hallottak már ilyet ? Mi nem. Sőt el vagyunk képedve. Állítólag az iratok közt erre utaló jegyzőkönyv is van. Mi ezeket nem láttuk ,de mindez fura, több mint 25 éves újságírói múltunkban ilyenre nem nagyot láttunk példát. Ha igaz az, hogy az MNB revizorai határoztak így, az szintén érdekes, hisz ők nem nyomozóhatóság és senkit sem utasíthatnak ügyek elvételére vagy épp átadására, legfőképp nem egy ügyészséget.

Ha mindez igaz, és valóban van ilyen jegyzék, döntés, jegyzőkönyv, akkor bizony van némi ici-pici probléma ezzel a Széchenyi-bankos cirkusszal.

 

A Fővárosi Főügyészség reagált cikkünkre és az alábbi közlemény leadását kérték szerkesztőségünktől, aminek természetesen helyt adunk, már csak azért is mert hibáztunk és nem tettük fel az üggyel kapcsolatosan kérdéseinket a Fővárosi Főügyészségnek, ami miatt mindenképp elnézését kérjük az ügyészség vezetőinek.

Tisztelt Szerkesztőség!

A cikkük tévesen tartalmazza, hogy az adott ügyben a letartóztatások határideje már lejárt. A letartóztatásokat a bíróság 2018. június 18. napján rendelte el egy hónapra, így annak határideje július 18. napja.

A bíróság ebben a döntésében egyébként megállapította azt, hogy a gyanú a rendelkezésre álló bizonyítási eszközök alapján – tehát szakértői vélemény nélkül is – megalapozott.

Téves az az állítás, hogy a Magyar Nemzeti Bankban döntötték el azt, hogy az ügyészséghez kerüljön a nyomozás.

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség vonta ügyészségi hatáskörbe határozatával, 2019. decemberében, célszerűségi okok miatt. A Nemzeti Bank az ügyben feljelentő, a büntetőeljárási törvény szerinti indítványozási és egyéb jogok illetik meg.

Kérem, hogy a jövőben, mielőtt ilyen, az ügyészség mint önálló alkotmányos szerv önállóságát kétségbe vonó állítást tesznek közzé ,,állítólagos” forrásra hivatkozva, keressék meg az ügyészséget,

Emellett pontatlan az eljáró ügyészség megnevezése is, az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.-írta az Esti Újságnak, dr. Rab Ferenc Levente helyettes sajtószóvivő, a  Fővárosi Főügyészségtől.

 

( Csákány )