hirdetés

A hatóságok megerősítették, hogy a szerda reggeli bőnyi családi háznál zajló lövöldözés során egy rendőr a helyszínen életét vesztette. A 76 éves lövöldözőt hátba lőtték, és a hasán jött ki a golyó, őt kórházba vitték. Az idős elkövető egy szélsőséges hungarista szervezet alapítója lehet, az MNA sajtóértesülések szerint  a település környékén évente kiképzést tart.

lovoldozes-bonyben

A Központi Nyomozó Főügyészség délután kettőkor rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy az elkövető gépkarabéllyal adott le 5-6 lövést, amikor egy nyomozás miatt házkutatást akartak tartani nála. Illegális fegyvertartásról érkezett bejelentésre vonultak ki házához a nyomozók,  az idős bőnyi férfi még azelőtt kilőtt a rendőrökre, hogy bekopogtak volna hozzá. Ekkor találta el az egyik rendőrt.

Ezután több tucat rendőr vonult ki a helyszínre, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is körbevették a családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viseltek, és mesterlövészek is készültségben voltak.

A TEK főigazgatója elmondta, hogy amikor behatoltak a területre, már halva találták a 46 éves nyomozót. A házban az elkövető elbarikádozta magát és azzal fenyegetőzött, hogy ki fogja végezni azt, aki közelebb jön. Ezért tárgyalásba kezdtek a férfival, aki még az általa indított tűzpárbaj során szenvedett hasi sérülést, amikor érzékelték, hogy romlik az állapota. Függetlenül attól, hogy leteszi-e a fegyvert vagy nem, behatoltak, majd a férfit mentővel kórházba szállíttatták, ahol sürgősségi műtét után stabilizálták az állapotát. Hamarosan eljárás alá vonják.

Az akcióban életét vesztett 46 éves rendőrőrnagy nem megyei rendőr volt, a házkutatásra Nemzeti Nyomozó Iroda tagjaként érkezett. 25 éve teljesített szolgálatot, kollégái kiváló emberként és kitűnő rendőrként jellemezték. A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és rendőr alezredessé léptette elő.

A hatóságok nem nevezték meg a gyanúsítottat.

A Kisalföld szerint a ház, ahol az eset történt, a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A Nemzeti Arcvonalról 2009-ben írtak cikket, mert állítólag német neonácik fegyveres kiképzése folyt a Bőny-szőlőhegyi táborban.

2012-ben a hvg.hu szintén arról számolt be, hogy évente hungarista kiképzőtábort szerveznek Bőnyben. A kisalföld.hu úgy tudja, a ház, ahol az eset történt, a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető, állítólag az elkövető Gy. István a szervezet alapítója.

(Fotó: Kisalföld)