hirdetés

Egyre többen nem akarják a Debrecenbe épülő akkumulátorgyárat. Az elmúlt hetekben heves közmeghallgatások voltak ahol a környéken élők felemelték a hangjukat és kinyilvánították nemtetszésüket, hisz alig tudnak bármit is az üzemről és arról, hogy biztosan nem kerül mérgezőanyag a levegőbe és az ivóvízbe. Az ár biztos, hogy olyan földeken épül ez a gyár is, amit az Alkotmány szerint nem lehetett volna átminősíteni. Az is biztos, hogy csak az aksigyár több vizet fog elhasználni, mint Debrecen városa egy év alatt. Most aggódó édesanyák tüntettek, és sétáltak 10 kilométert, hogy valaki észre vegye őket és az aggodalmaikat.

 

Majdnem 10 kilométert sétáltak a hidegben azok a mikepércsi anyák és szimpatizánsaik, akik a Debrecen mellé tervezett kínai akkumulátorgyár ellen tiltakoztak. A szervezők szerint a gyár ügye nemcsak a helyieket érinti, hanem az egész országot.

A múlt hét péntekre szervezett közmeghallgatáson tettlegességig fajult a vita: egy a beruházást ellenző férfi megtámadott egy nőt, miközben az éppen a projekt mellett érvelt.

Szombaton a hideg idő ellenére sokan részt vettek azon a tüntetésen, amit a tervezett gyárhoz legközelebb fekvő Mikepércs lakói szerveztek. A résztvevők közel tíz kilométert gyalogoltak Debrecen főteréig.

„Mi lesz ezzel az országgal, ha mindenhol ilyen gyárak és ennek kiszolgálói működnek majd? Pusztaság lesz. Nem egy év múlva, nem két év múlva, de rövidebb időn belül, mint azt most gondolnánk” – mondta egy mikepércsi anyuka, a tüntetés főszervezője.

Mint ismeretes Orbán Viktor miniszterelnök már 2017-ben, a gödi Samsung gyár avatóján arról beszélt, hogy minél több hasonló gyárat vonzanának Magyarországra.

A beruházások ellen egyelőre hiába tiltakoznak a helyiek mellett az ellenzéki pártok is. A Jobbik például az akkumulátorgyártóknak járó vissza nem térítendő állami támogatások felfüggesztését követeli, az LMP pedig veszélyesnek és elhibázottnak tartja a kormány politikáját.

A párt ezért országos népszavazást kezdeményezett, a helyi képviselőik pedig az önkormányzatoknál olyan javaslatokat nyújtanak be, amelyek megtiltanák, hogy a helyiek jóváhagyása nélkül veszélyes üzemeket hozzanak létre a településeken.

Egy környékbeli gazda akinek a földje mellet épül ez a gyár is teljesen el van keseredve.

Elviszik innen a felső termőréteget, ami a világon a legjobb talaj, ez a cserjoznom. Nem is értem, hogy ezt miképp tehetik, hisz az alkotmányunk is tiltja, hogy a 25 aranykorona feletti termőföldeket át lehet minősíteni, ez itt most sikerült. Ez a rengeteg termőtalaj pedig tovább lett értékesítve, feltehetőleg súlyos százbilliókért. Ne haragudjon már a világ de ez egyszerű földlopás.
A litium ion egy rendkívül veszélyes anyag. Nem is tudom, hogy nem lesz-e ez mérgező a kukoricám amit itt termelek majd, hisz itt vannak a földjeim. Én el vagyok keseredve. Tönkre teszik a helyi gazdákat ezzel.Az ország legjobb termőföldjeit vették most el a magyaroktól , sajnos ez van.-mondta az Esti Újságnak az egyik helyi gazda.