hirdetés

Nem tágítanak az egyetemi hallgatók,hiába győztek már tegnap. Tüntetni fognak, hogy ne a fejük felett döntsön a kormány az új felsőoktatásról. Este 6-ra mennek az EMMI elé, majd a megszüntetésre ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához a Ludovika térre. Sajtóhírek szerint újabb szakok is megszünhetnek, miközben egyes politikusok már Orbán Viktor elleni lázadást látnak a demonstrációkban.

 diák tüntetés

A „harcolunk, hogy tanulhassunk” jelszónak megfelelően továbbra is kitartanak az ELTE Társadalomtudományi Karáról kiindult tiltakozók. A Facebook oldaluk  szerint ugyan tett engedményeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), tehát megmenekülhet a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak is, de a felsőoktatási reformoktól nem állt el a kormány. Így fogalmaznak a tiltakozók.

Az EMMI csupán a követeléseink kis részét teljesítette! Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza az előterjesztést! Követeljük, hogy a felsőoktatási reformról átlátható, széles társadalmi egyeztetés keretében döntsünk! Követeljük a felsőoktatási autonómiát!”

A tervek szerint 18 órára az EMMI elé vonulnak a Szalay utcába, majd onnan a megszüntetésre ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához a Ludovika térre. Érdekesség, hogy itt van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete, amit a kormány tervei helyzetbe hoznának (pl. a korábban megszüntetésre javasolt nemzetközi tanulmányok is idekerült volna). A Facebookon már 2400-an jelezték, hogy elmennek a demonstrációra.

A pártpolitika is beszállt az üzengetésbe: miután több ellenzéki párt is jelezte a szolidaritását a hallgatókkal, Barabás Richárd, a PM szóvivője egyenesen lázadásrabuzdított.  Blogján azt írta, „szóba jöhet a hídfoglalás, egy Kossuth-téri tüntetés, spontán szerveződő tiltakozó akciók, felvonulások, ultimátum… kreativitásból nem lesz hiány”. Ennél továbbment, nemcsak a felsőoktatást akarja megvédeni, hanem szerinte gyenge az Orbán-kormány, amit most kell megdönteni.

Közben a nol.hu azt írja, kedden a Felsőoktatási Kerekasztal is tárgyalt a kormány javaslatairól. Az említett kritikus szakok tehát nem szűnnének meg, Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint viszont átalakítják őket. A pszichológiai képzés nem lesz osztatlan, de a társadalmi tanulmányok szakot tényleg kivezetik. Alapszakon a műszakimenedzser-képzésnek is vége, de a Nol úgy tudja, a mozgóképkultúra, a tervező grafikus vagy a környezetkultúra szakok is a megszűnés szélén vannak.