hirdetés

Letartóztatta a Fővárosi Törvényszék a hatmilliárdos károkozással gyanúsított Széchenyi Bank korábbi vezetőit, a Mavir felügyelőbizottságának jelenlegi elnökét dr.T Istvánt és nejét. A bíróság szerint a szökés elrejtőzéstől is tartani kell, ami fura, hisz hat éve folyt már a nyomozás. Egyelőre valami nem kerek ebben az ügyben, és a földi halandó azon töpreng, hogy ugye más hasonló ügyek érintettjei, például anno Princz Gábor vagy épp manapság Simonka képviselő, vagy épp az MVM ex-vezére Kocsis István sem került soha még csak őrizetbe sem.

 

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője közölte, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészi indítvánnyal és három személynek rendelte el a letartóztatását, további öt gyanúsított pedig bűnügyi felügyeletbe került. A kilencedik őrizetbe vett személy szabadon távozhatott a bíróságról.

A döntés ellen minden letartóztatott vezető és bűnügyi felügyeletbe helyezett társa fellebbezett.

Így dr.T.István és neje is előzetesbe került, ami fura hisz hat éve folyt a nyomozás már ellenük. A legkülönösebb , hogy a szökés elrejtőzés veszélyét is indokoltnak látta a bíróság, úgy , hogy hat év alatt nem kívánt senki sem elszökni. Ráadásul a MAVIR felügyelő bizottságának elnöke dr.T.István már 70 éves is elmúlt és a gyerekei, unokái miatt sem gondokozott a szökésen soha, s így a neje sem.

Az is érdekes dr.T.Istvánék ügyében, hogy vajon mi az az ok, amiért hat évig nem jutott senkinek sem az eszébe, hogy dutyiba tegyék az érintetteket ? Vagy mi az az új momentum, ami épp most érett be és került az ügyészség látókörébe ?

Az egész ügyet pedig még jobban érthetetlenné teszi, hogy az állítólag csődbe ment Szécheniy bankot, bár az Esti Újság úgy tudja a pénzintézet nem ment csődbe és kár sincs, épp most akarták újra indítani a letartóztatott személyek, éppen azért mert minden korábbi vizsgálat rendben talált mindent.

Az ügyészégi nyomozók gyanújának lényege szerint a kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán jött létre a bűnszervezet, amelyben a bank közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A felvett összegek döntő hányadát pedig rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek.

Tény, hogy dr.T.István és neje komoly bajban van. Sok az érthetetlen dolog az ügyben, dede erre feltehetőleg majd idővel mindenki választ kap, így mi is.

Azonban az eset mindenképp elgondolkodtató.