hirdetés

Lebuktak a magyar kétbalkezes, már-már Árpa Attila-filmekbe is beillő elfuserált önjelölt terroristák. Szerettek volna a rettegett IÁ-hoz csatlakozni, de a törökök hazazavarták őket. Majd egy nyilvános tudásalapú weboldalon hirdették magukat. Így terrorcselekmény előkészülete bűntett gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság. S mindezek tudatában érthető, hogy rögtön nem a börtönbe, hanem az elme- és pszichiátriai megfigyelő intézetbe vitték őket.

TEK akcióA közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete bűntett miatt indított eljárást.

A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás végrehajtásának helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

Valljuk be, nem véletlenül, hisz a két önjelölt IÁ terrorista igen amatőr módon ténykedett és viselkedett. Egy rosszabb magyar akciófilmbe simán vetélytársai lehetnének a színészeknek, és elképzelhető, hogy Árpa Attila egy újabb filmjébe megemlékezik ezen nevetséges magyar terroristákról.
A törvényszék közölte: az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a gyakorikerdesek.hu internetes portálon egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozásról. Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre objektív okok miatt nem került sor – írták.

Ezen túlmenően az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó embereknek – áll a közleményben.

A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. A végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

(Fotó: illusztráció)