hirdetés

Egy zsáknyi kidobott és félig elégetett szavazólapot találtak Marosvásárhely környékén, az építési hulladékok közé kivágva, borítékokkal együtt. Az ezt bemutató videó szerint ezek már ki voltak töltve, s az ellenzéki pártokra leadott szavazatokat tartalmazza. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok ugyanis levélben is szavazhatnak.

 

A választási csalást leleplező videóra Parászka Boróka erdélyi újságíró hívta fel a figyelmet, aki szerint ennyit érnek a Magyarországon kívül összegyűjtött szavazatok.

– Ennyit arról, hogy milyen biztonsággal gyűjti, és kezeli az RMDSZ, az EMSZ a szavazólapokat, mennyire garantálja, hogy senki ne nyúljon bele a borítékokba, hogy az erdélyi ellenzéki szavazatok is eljussanak a szavazatszámláló központokba – írta Parászka, ugyanis a félig elégetett szavazócetliken a videó tanúsága szerint az ellenzékre és Mi Hazánkra leadott szavazatok vannak.

A kidobott szavazólapokra a punctual.ro nevű romániai portál olvasója bukkant rá, aki értesítette a lapot erről.

A lap egyik újságírója kiment a helyszínre, felvételeket csinált és értesítette a rendőrséget. A Transtelex érdeklődésére elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent úgy hagyott a helyszínen, ahogy volt, és egyelőre nincs információja arról, hogy a rendőrség kiért-e a helyszínre és mit állapított meg, mert őt még nem keresték.

“A helyszínről tudni kell, hogy ez egy forgalmas közút, erre halad el a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút. Ráadásul a szavazólapokat annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll, esténként különösen, felügyelik a forgalmat. Ettől a helyszíntől egy kilométernyire épp építkezés folyik, egy multi épít bevásárlóközpontot. Kiemelten őrzik a területet a hozzáférhető építőanyagok miatt, minden éjjel kint van a biztonsági szolgálat, és éjjel is dolgoznak” – írta Parászka.

A Nemzeti Választási Iroda még nem reagált a durva választási csalási ügyre.

Az ellenzék csalást emleget, azt követelik, hogy semmisítsék meg az összes levélszavazatot.

– Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból – reagált Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki szerint ez nem fog nekik sikerülni.
Karácsony Gergely főpolgármester szerint végre lelepleződött a választási csalás.

– Mindig is tudtuk, de most lelepleződtek: a Fidesz csalni akar a választáson. Videós és fotós bizonyíték van róla, hogy az ellenzékre leadott erdélyi szavazatokat a szeméttelepre vitték, de nekünk most van esélyünk, van lehetőségünk tenni ez ellen a szemétség ellen. Az ellenzéki pártok minden eszközzel fellépnek a fideszes csalás ellen, nem hagyjuk annyiban. De ezeket a csalókat igazán megbüntetni a választók tudják – hívta fel a figyelmet Karácsony.

 

Nos ilyen esetre, hogy a választások előtt már kidobott és kitöltött ellenzéki szavazatokat találjanak nem volt példa  a rendszerváltás óta. Elgondolkodtató az eset és az biztos nem vet jó fényt a választások tisztaságára bárki is tette.

( Horváth Szabolcs)