hirdetés

Dübörög az árvíz
2014-09-13 16:03

Árvíz mindenhol. Komolygondokat okoznak a megáradt folyók, patakok Zala megyében olyannyira, hogy már az M7-es autópálya is víz alá került. Lenti és Nagykanizsa térségében több utat is elöntött az ár. Az M70-es utat is elérte a hömpölygő víz, Rédicsen autókat sodort el az ár. Lentiből embereket kellett kitelepíteni.

árvíz lenti 

Az elmúlt 3 napban főként a Dunántúl déli felén és helyenként a főváros környékén hullott 60 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék. A rengeteg eső következtében sok helyen telítetté váltak a talajok, így az intenzív csapadékot sok helyen már nem tudja elnyelni a föld, hanem hasznosítatlanul lefolyik, és nem okoz mást, mint áradásokat.

A térségében számos teljes útlezárást kellett elrendelniük a közútkezelőknek. A reggeli órákban a magas vízállások miatt Lenti közúton szinte megközelíthetetlenné vált, a rendőrök már a 75-ös úton megállítják a forgalmat.

A Principális-csatorna áradása miatt, a közlekedés biztonsága érdekében hajnalban csaknem négy kilométer hosszan lezárták a 74-es út Nagykanizsát elkerülő szakaszát. A megyében Muraszemenye és Lispeszentadorján, valamint Kiscsehi és Bázakerettye között van még teljes útzár a nyolc órai összesítés szerint.

Délutánra az Oltárcra vezető út 1,2 kilométeres szakaszát is le kellett zárni, a település ezért megközelíthetetlenné vált. Le kellett zárni a Babosdöbrétére, Szentgyörgyvölgyre és Nemesnépre vezető utakat is az áradás miatt.
Változatlanul nem járható a 74-es főút Nagykanizsánál négy kilométer hosszan, Letenyén és Murarátkánál is a vízátfolyás miatt kellett lezárni egyes útszakaszokat.

Szombat déltől azonban ismét járhatóvá vált a 75-ös főút Nova és Lenti közötti szakasza, a Szentmargitfalva és Bázakerettye közötti út, valamint a Tormaföldére vezető útvonal.

 Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az áradás. Tornyiszentmiklósnál, az M70-es lehajtójánál mintegy 50 méter hosszan, 30-40 centiméteres magasságban folyik át a sáros víz az úttesten, de több helyen is megközelíti a gyorsforgalmi út szélét a víz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Rédics egyes területein egyméteres a víz, az áradás személygépkocsikat is magával sodort, de személyi sérülés nem történt.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Lentiben tájékozódott. Kontrát Károly elmondása szerint a gát tetejéig ért a víz, amelynek a szintje éjszaka óta már csaknem egy métert süllyedt. A gát nem szakadt át, de a Budapesti Műszaki Egyetemtől szakértőt rendeltek ki, hogy megvizsgálják az állapotát, a térségben ugyanis ismét nagy mennyiségű csapadék várható. A víz miatt megelőzésként Lentiben 70 ingatlanból több mint 100 embert kellett kimenekíteni, néhányukat a Vörösmarty iskolában helyezték el, a többség családtagjaihoz, rokonaihoz ment. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügy, az önkormányzat és civilek kitűnő együttműködésének köszönhetően minden szükséges emberi és gépi erő rendelkezésre áll a védelmi munkálatokhoz – tette hozzá Kontrát Károly.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője arról beszélt, hogy a legalább 100 éve nem tapasztalt rendkívüli esőzések miatt Zala megyében szombat délelőtt 72 helyen folyik védekezés. A megáradt folyók és a szombaton még várható újabb mintegy 70 milliméternyi eső miatt kialakulhatnak újabb villámárvizek, a Murán valószínűleg harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni éjszaka.

Arra a kérdésre, hogy a Lentiben kitelepítettek mikor térhetnek vissza otthonukba, Kossa György elmondta: a műszaki szakértő véleményétől függ, mert előbb meg kell vizsgálni a tározó gátjának állapotát. Utána döntenek arról, mikor térhetnek haza az érintettek, de napközben lesz lehetőségük arra, hogy a legszükségesebb értékeiket elhelyezzék vagy kihozzák.
Rédicsen az áradás utakat, házakat is elért, a katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a víz autókat is elsodort. A településen átvezető patak egyik hídjának beton korlátjait is részben összetörte a levonuló áradat, amely szétdöntött egy fából ácsolt buszmegállót is.

 

Lakóházakba is betört a víz Szentgotthárd több külső városrészén is, Rábatótfaluban, Rábakethelyen, Máriaújfaluban és Farkasfán is komoly védekezés folyik – mondta Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere az MTI-nek. Tájékoztatása szerint órák óta megfeszített erővel védekeznek az emberek, az alacsonyabban fekvő udvarokon így is körbevette a házakat a víz, vannak helyek, amelyeket csak nagyon nehezen megközelíthetők.

A jelentős eső miatt hajnalra tömegessé váltak a vízelöntések miatti károk Zala megyében. Hajnali öt óráig már 56 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére. A levonuló árhullám miatt az Ikva menti településekre elsőfokú helyi vízkár-elhárítási, a Lajta-mentén elsőfokú árvízvédelmi, a Rábca-menti, a kapuvár-hansági és a Fertő menti belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Rába felső szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet szombat délutántól.

A Duna várhatóan a készültségi szint alatt tetőzik a térségben, ugyanakkor a Lajtán kialakult második árhullám várhatóan utoléri az elsőt. Az elsőfokú készültség határa körüli vízszint emiatt akár a harmadfok fölé is emelkedhet a jövő hét közepén. A Vasban intenzíven áradó Rábán az elsőfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon. Árad a Répce is, a Marcal jobb parti mellékvízfolyásai közül a Torna és a Hajagos azonban szombat reggelre már apadni kezdett.

Pest megyében Csobánkán a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak, Biatorbágyon a Füzes-patak, illetve Sóskúton a Benta-patak vízszintje emelkedett meg olyan mértékben, hogy veszélyezteti a környezetében lévő lakóházakat. A délután várható további heves esőzés miatt a megyei katasztrófavédelem jelentős mennyiségű homokzsákot készített a patakok közelébe, és több helyen már körbe is zsákolták mederrészeket.

Szigetszentmiklóson az önkormányzat szakemberei járják a települést az átereszeket ellenőrizve, mert esetleges eldugulásuk elöntéseket okozhat. Másutt is gondot jelent az átereszek szűk keresztmetszete, illetve az udvarokban felgyűlt víz eltávolítása.