hirdetés

Dübörög a hírhedt Szeviép-per, amely során sok-sok milliárd eltűnésére keresi a választ az igazságszolgáltatás. Most tanúk meghallgatásával folytatódott a Szeviép-per, amelyben a cég három vezetőjét többmilliárdos csődbűncselekménnyel vádolja az ügyészség. Fociklubnak, társasház-építkezésre is adtak kölcsönt. A tárgyaláson továbbra sem lehettek jelen a károsultak, mivel a védő már korábban kizárásukat kezdeményezte.

szeviep-karnok-csabaAzoknak a cégeknek a vezetőit hallgatta meg szerdán a bíróság tanúként, amelyeknek a Szeviép tagi kölcsönöket adott, amelyeket a vád szerint részben vagy teljes egészében nem fizettek vissza. Ezzel csökkentették a Szeviép vagyonát, miközben más alvállalkozóknak már nem fizette ki a cég a járandóságát. Az ügyész arra volt kíváncsi, hogy a vállalkozók vajon láttak-e garanciát arra, hogy valaha is visszatérítik a Szeviép Zrt.-nek a kölcsönöket. A vádlottak alapvetően azzal védekeztek a per eddigi tárgyalásain, hogy a 2008-as válság olyan váratlan helyzet elé állította őket, amellyel nem tudtak megbirkózni. A most meghallgatott tanúk is többnyire erre hivatkoztak, a Szeviéptől kapott kölcsöneiket megalapozottnak ítélték, amelynek visszafizetésére volt garancia.

A tanúként meghallgatott Dlusztus Imre a 2007–2008 közötti időszakban a Diósgyőri FC Kft. ügyvezetője volt Miskolcon, a klubot működtető két cég kapott kölcsönöket a Szeviéptől. Dlusztus Imre vallomása szerint azért volt szükség a támogatásra, mert a miskolci fociklub elveszítette egy szponzorát. A százmilliós kölcsön visszafizetésére garanciát Dlusztus szerint az jelentett, hogy ígéretes szponzorok voltak a láthatáron, illetve a klub értéke is fedezetet jelenthetett, amelyben tulajdonrésze volt a Szeviépnek. A tanú vallomásában úgy értelmezte, hogy a kölcsönt visszafizette, mivel a miskolci önkormányzat végül megvette a Szeviép részét a „focis” cégben, így a Szeviép visszakapta a kölcsönt, mivel az eladási ár lefedte a tagi kölcsön értékét.

Egy másik tanú is rendben valónak látta a Szeviép kölcsöneit, amit az két társasházat építő projektcégnek nyújtott. A lakások milliárdos banki hitelből épültek meg, a szegedi cég a befejezéshez közeledve adott kölcsönöket. Ezt az egyik projektcég vezetője azzal magyarázta, hogy a válság miatt zuhantak az ingatlanárak, ezért nem tudták értékén eladni a lakásokat, de maga a beruházás eredményes volt. Az ügyésznőt ezek az érvek nem győzték meg teljes mértékben, arra kérte a bírónőt, hogy a következő tárgyaláson csatolják be a vonatkozó dokumentumokat. Ezeket hallva az egyébként hallgatóságként jelen lévő Szabó Bálint hangosan bekiabált kérdéseket, mire a bírónő kiküldte a teremből. Az epizód után meghallgatták azt a bajai vállalkozót is, akinek cége szintén kapott kölcsönöket a Szeviéptől. Mint kiderült, a tanú abban látta a kölcsön visszafizetésének garanciáját, hogy a Szeviép mindig sokkal többel tartozott neki, mint az ő cége a Szeviépnek.

A következő tárgyaláson folytatódnak a tanúmeghallgatások. A sértettek továbbra sem vehetnek részt a tárgyalásokon, pedig fellebbeztek a vádlottak indítványa ellen, amivel őket kizárták. A fellebbezésben még nincs jogerős döntés, így addig nem is követhetik a per menetét személyesen, abban nem is tehetnek fel kérdéseket.

A vád szerint a Szeviép vezetői a tagi kölcsönökkel másfél milliárd forinttal csökkentették a cég vagyonát egy olyan időszakban, amikor már fizetési nehézségei voltak a társaságnak. A Szeviép felszámolási eljárásában 6 milliárd forintos hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

(Forrás: Délmagyar, fotó: Karnok)