hirdetés

Zakatol a menekültügyi bíróság. Tizenegy vádlottat egy, további tizenkettőt pedig két évre utasított ki Magyarország területéről a Szegedi Járásbíróság. Az Esti Újság úgy tudja, szinte mindenkit kiutasítanak és mindenkit börtönbüntetésre ítélnek a bírák, akik megszegik a törvényeket és úgy lépnek Magyarország, azaz az Unió területére.  

kerítés migráns

A bíróság közlése alapján tizenöten afgánnak, heten pakisztáninak vallották magukat, és egy iráni is van a kitiltottak között. Az ítéletek jogerősek. Három, az ügyészség által indított gyorsított eljárásban nem volt ítélet. Két ügyben a bíróság elhalasztotta a tárgyalást, egy esetben pedig a vádlott nem jelent meg, ezért a rá vonatkozó iratokat a bíróság visszaküldte az ügyészségnek.

A statisztikák alapján szinte nagy biztonsággal kijelenthető, hogy majd mindenkit elítélnek a bírák. Sőt mindenkit ki is utasítanak, aki kerítést rongál és úgy érkezik, vagy épp a zöldhatáron jön Magyarországra. A belső utasítás és a törvények alapján nehéz valakit felmenteni ezen ügyekben. Többnyire fellebbezés sem lesz a migránsítéletekben, mert hogy tenne panaszt, hisz ügyvédje sincs az érintetteknek és idejük sem arra, hogy pereskedjenek. Ráadásul, hogy is tenné szerencsétlen menekült, hisz a bíróságra sem tud eljutni szabadon, ha már elítélték, mert erre módja nincs. Azaz alapvetően sérülnek a tisztességes eljáráshoz való jogai egy menekültnek.

Közben Polt Péter legfőbb ügyész bejelentette, hogy az ügyészség év végéig bírja a migránsok okozta pluszmunkát és terhet. Tény, hogy a vádhatóságokat rettentő mód leterheli ez is, nem beszélve a sima ügyekről.