hirdetés

Drogügyben a plébános
2014-06-12 09:37

Felnyomta a drogmaffia a plébánost,mert zavarta az üzletüket. A rendőrség árnyékra is vetődhet az ügyben de ennek ellenére házkutatást tartottak a kunszentmártoni plébánián, miután Kövesdy Zsolt atyát kábítószer birtoklásával gyanúsították meg.

Ez azért különösen megdöbbentő, mert a plébános az elmúlt időszakban számos drogprevenciós programot szervezett. A polgármester szerint, hazánkban divat lett a rágalmazás, az egyházmegye pedig továbbra is támogatja a lelkipásztort.

– Az egész áprilisban kezdődött, amikor két diákot kórházba vittek a helyi általános iskolából, miután herbál nevű legális drogot fogyasztottak – mesél a meglehetősen pikáns ügy részleteiről Kövesdy Zsolt. Elmondja, a fiatalokat megfigyelésre kórházba szállították, szerencsére komoly egészségügyi problémát nem okozott náluk a szer. Az viszont kiderült, hogy a diákok az oktatási intézménytől nem messze, közterületen vásárolták a kábítószert, egyikük állítólag már nem először drogozott.

– Szülők és pedagógusok, fiatalok és idősebbek egyaránt döbbenten álltak az eset előtt, mindenki prevencióért kiálltott. Úgy tűnik, egyesek olyan személyt is kerestek, akit felelősségre tudnak vonni a Kunszentmártonban kialakult droghelyzetért, ez a személy pedig én lettem – teszi hozzá az atya.
Pár héttel ezelőtt egy levél érkezett a Szeged-Csanádi egyházmegyéhez, melyben felhívták a püspökség figyelmét arra, talán a helyi plébánosnak is lehet köze a kábítószerek terjesztéséhez, birtoklásához. A levél a rendőrkapitányságra is eljutott, az egyenruhásoknak pedig ezek után kötelességük volt kivizsgálni az írás tartalmát.

– A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya eljárást folytat kábítószer birtoklása vétség elkövetésének gyanúja miatt – erősíti meg dr. Botkáné Belinszky Nóra, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
– A nyomozóhatóság szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit és a látókörébe került személyek büntetőjogi felelősségét is a cselekmény vonatkozásában. Tekintettel arra, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, így annak részleteiről kommunikációs szervünknek nem áll módjában tájékoztatást adni.
– Egyik nap megjelent a rendőrség a plébánián, hogy házkutatást tartsanak. Kutyákkal érkeztek, gondolom, képzett drogkeresők voltak. Végigjárták az épületet, benéztek a vendégszobába is, kinyitogatták a szekrényajtókat, hátha rálelnek valamire. Persze, semmit nem találtak. Az egész helyzet nevetséges volt és érthetetlen – ingatja a fejét Zsolt atya, aki szerint azok jelenthették fel, akiknek zavarta a drogterjesztő üzletét. A hír persze futótűzként terjedt a városban.

– Igen, mi is hallottunk a házkutatásról – fűzi hozzá dr. Czuczi Mihály polgármester, aki szerint mostanában divattá vált a rágalmazás nemcsak Kunszentmártonban, hanem az egész országban.
– Vélt vagy valós sérelem alapján bárkire, bármit rá lehet fogni. Amíg azonban nincsen bizonyíték a feljelentő kezében, addig inkorrekt dolog ilyeneket állítani – jegyzi meg a településvezető.

Az általános iskola igazgatóját, Szabó Mihálynét is megkérdeztük az esetről. Elmondta, a tantestület és a plébánia között nincsen konfliktus, szeretnének a jövőben is együttműködni. Az intézményvezető hozzáfűzte, az iskolába az ominózus eset után (és előtte is) egy rendőrségi szakember tartott előadást a kábítószerekről, és egy szülői értekezletet is összehívtak e témában a felsős osztályokban, ahol közösen gondolkodtak a megoldásokról.
– Zsolt atya házkutatása kapcsán is rájöttünk, a különböző szerveknek még szorosabban kellene együttműködniük. Célravezetőbb, ha inkább egymást segítve, nem pedig gátolva tudnánk tenni valamit azért, hogy kiszorítsuk a drogokat a városból. Ezért a héten megalakítjuk a Drogellenes Munkabizottságot, melynek tagjai között ott van a polgárőrség, a rendőrség, az iskola, a szülői munkaközösség, illetve az önkormányzat egy-egy képviselője és persze Kövesdy Zsolt atya is – fogalmaz a polgármester.

Az egyházmegye továbbra is támogatja az atyát

A kunszentmártoni plébánia évek óta részt vesz a drogprevenciós programok szervezésében. Néhány hónappal ezelőtt egy erre kiírt pályázaton is indultak, melyen sikerült nyerniük. Az elnyert pénzösszegből ingyenes, drogokkal foglalkozó filmvetítést tartottak a helyi moziban, valamint két toxikológus szakembert is lehívtak a városba, akik nemcsak a diákokat, hanem a szülőket is megszólították. – A Szeged-Csanádi egyházmegye továbbra is támogatja Kövesdy Zsolt, kunszentmártoni plébános pályázatait, kiváltképp a drogprevenciós célzatúakat. A püspökség szintén támogatja, hogy a lelkipásztor a város vezetőségével együttműködve végezzen drogmegelőző tevékenységet – jegyezte meg Bartucz Katalin, a Szeged-Csanádi egyházmegye médiareferense.