hirdetés

A hideg szedi az áldozatait. A Magyar Szociális Fórum nemrég tette közzé, hogy ősz eleje óta országszerte negyvennyolcan fagytak meg, közöttük egy csecsemő. December elejéig huszonhárman, azóta pedig–karácsonyig–további huszonöten hűltek ki. Karácsonyig közel ötvenen fagytak meg Magyarországon.
hajléktalanAz áldozatok többsége a fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen. Számukra a rezsicsökkentés nulla forint megtakarítást jelentett, hiszen nem gázzal, hanem fával, vagy szénnel tüzeltek volna, ha van tűzrevalójuk. A szociális ellátórendszer alkalmatlan arra, hogy észrevegye, netán megelőzze a bajt. A szociális tűzifa ellátás – már ahol ilyen van–csak ideig-óráig segítség. A fa ára pedig az egekben van, hiánycikk. A szegények, elesettek, pár ezer forint segélyből élők képtelenek tűzifát vásárolni.

Ha valaki az úri bagázs tagjai közül kimerészkedne a hivatali szobájából láthatná, hogy az ország egy része nyomornegyeddé változott, széllel-bélelt kalyibákban élnek felnőttek és gyermekek ezrei. Mindent elfűtenek, amit csak találnak. A nyomor nagy úr. Egyszer azonban elfogynak a rongyok, fát sem tudnak már lopni a kiserdőben, csak a szerencséjükben bízhatnak.
A szociális szakemberek tapasztalatai szerint gyakran jut ez a sors egyedülálló, magányos, idős személyeknek, akiknek nincs pénzük megfelelő fűtés biztosítására, és a helyiség, melyben tartózkodnak (alszanak) nagyon lehűl.

A többi áldozat a szabad ég alatt, illetve kórházba szállításuk közben, vagy odaérkezésük után halt meg, mert már nem tudtak segíteni rajtuk.

Az emberjogi szervezet tapasztalata szerint a legjobban forró teával, meleg levessel, energiadús táplálékkal lehet segíteni. Ha valaki meggémberedett, magatehetetlen embert lát, azonnal tárcsázza a 112 segélyhívó számot, mely az ország egész területét befedi.

Fordítsanak kiemelt figyelmet az idős, magányos, beteg emberekre, szomszédokra, mert a fagyhalál közülük szedi a legtöbb áldozatot – kéri az emberjogi mozgalom. Nekik elsősorban tűzifára, faaprításra, befűtésre, meleg ételre, és emberi szóra van szükségük.
A közel ötven ember fagyhalála megdöbbentő. Eddig igazi tél még nem is volt, az igazi nagy hidegek még előttünk állnak. A legyengült embertársaink között pedig arathat a halál, hiszen szervezetük képtelen lesz megbirkózni a hideggel. A Soros -ügynököknek titulált civil szervezetek segítsége nélkül, az állami ellátórendszer önmagában képtelen megbirkózni a feladattal. Pénz nincs elegendő, hiányoznak a szakemberek, az emberi életeken spórol a kormány.

A szocialisták eddig hét alkalommal tettek javaslatot Fagyhalál Elleni Alap létrehozására. A fideszes többségű parlament még csak napirendre sem volt hajlandó venni a kezdeményezést. Eggyel kevesebb stadion árából hosszú évekre lehetne szociális alapon tűzrevalót biztosítani a nincsteleneknek a téli időszakban. A szegény emberek azonban a Fidesz számára nem fontosak, csak rontják a statisztikát. A gyakorlatban is érvényesíti a párt a klasszikus idézetet: “mindenki annyit ér, amennyije van”.