hirdetés

Van megoldás az oktatás jelenlegi fura helyzetére és ebben a diákok és a szülők léphetnek. Legalábbis a Társaság a Szabadságjokoért civilszervezet szerint igenis perelhető az állam mert sérül a tanulók oktatásához való joguk. Ha a TASZ kezdeményezése beindul abból komoly országos perhullám keletkezhet és a bíróságoknak is lesz bőven dolga.

 

Lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).
A közlemény szerint ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot.

Ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánlunk az érintetteknek, keress minket bátran, ha szeretnéd perre vinni a tanárhiány ügyét szülőként – olvasható a TASZ közleményében.

Sok minden befolyásolja, hogy érdemes-e megindítani a pert illetve sikeres lesz-e, ezért egyedileg kell megvizsgálni minden tanulót – teszi hozzá a szervezet.

Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre! Jelentkezz, ha nálatok is problémás az oktatás a kirúgások vagy a tanárhiány miatt – írják.

A TASZ emellett azt is kiemeli, hogy minden olyan bátor pedagógusnak jogi segítséget nyújtanak, akit a hatalom el akar hallgattatni.

Mint ismert, több országos sztrájkot is tartottak a pedagógusok idén. A tanárok célja változatlan, elsősorban magasabb fizetést és a terhek csökkentését követelik, de sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa: a tiltakozók jelentős része teljes oktatási reformot szorgalmaz. A demonstrációk szeptember elseje óta tartanak.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több mint egy évvel ezelőtt, tavaly ősszel fogalmazta meg a sztrájkköveteléseit, ezek változatlanul a béremelésre és a munkaterhek csökkentésére vonatkoznak.

A tiltakozásban részt vevő pedagógusokat azonban többször is megfenyegették, vagy elbocsátották az állásából. Legutoljára szerdán rúgtak ki nyolc budapesti tanárt, válaszul a Belügyminisztériumhoz szervezett tüntetést az Egységes Diákfront.