hirdetés

A Szegedi Törvényszék szombaton úgy döntött, hogy kiengedi a tavaly nyár óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát és a letartóztatás helyett ezentúl elég, ha a lakását nem hagyhatja el.

 

czeglédy otthonBár kiengedték a börtönből Czeglédyt még nem teljesen nyugodt. Mint közismert tavasszal is szabadult a választások miatt , mégis egy nap után visszavitték a cellájába. Most is tart ettől, ami azért elképesztő lenne, hisz a vádemelés megtörtént nincs nagyon miért benn tartani már az ex-politikus ügyvédet a rácsok mögött. Persze szívatni lehet de így is eléggé megmagyarázhatatlan és fura, hogy egy ilyen ügyben ennyi ideig börtönben tartották a szombathelyi ügyvédet.

Szombaton 9 óra 5 perckor jött faxon az értesítés a bv-be, hogy a Szegedi Törvényszék úgy döntött, hogy kiengednek. Szóval az  áthelyezett munkanap kevés nyertese közé tartozok -mondta  Czeglédy Csaba.

A dutyiban lévő politikus épp futott, amikor a hír a börtönudvaron érte. Ezért amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent, és hívta, még mondta is neki, hogy még visszavan 5-10 perc a kevés kint tölthető idejéből, és azt lefutná. „Mire megkérdezte: nem akar inkább szabadulni?” – mesélte.

Az azonnali szabadulás elrendelésének köszönhetően már csak össze kellett csomagolnia, ami nem is volt könnyű, mert az ellene folytatott büntetőeljárás összes, 55 ezer oldal nyomozati irata a zárkájában volt, csak ez 14 dobozt tesz ki.

 Bár alig egy hete hosszabbították meg Czeglédy letartóztatását, ezt megfellebbezte.  Ebben azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy mégse hosszabbítsák meg a „szükségtelen letartóztatást”, hiszen teljesen indokolatlan, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse.

Czeglédy szerint erre bólintott rá a Szegedi Törvényszék, hiszen „befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást, amire hivatkozva eddig benn tartották”.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t.