hirdetés

A bíróság kiengedte, majd a másik bíróság ismét letartóztatta azt a minősített emberöléssel gyanúsított három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2009-ben megölték Katzenbach Imrét, majd elásták az ismert focistát. Az ismét őrizetbe vett gyanúsítottak közt ott van a népszerű énekes Curtis testvére is. Mondjuk picit fura, hogy egy brutális gyilkossági ügyben miképp gondolta szabadon engedni az érintetteket a bíróság, mi lehetett az ok ? Nincs bizonyíték ? Akkor a másodfok miért döntött másképp ?

 

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája folytat eljárást az ügyben, amelyben a három gyanúsított május 13-án került letartóztatásba. A főügyészség legutóbb kérését azaz az érintettek letartóztatásának a meghosszabbítására irányuló indítványát a nyomozási bíró november 14-én elutasította, és a gyanúsítottakat – lakásra korlátozott, nyomkövető eszközzel biztosított – bűnügyi felügyelet alá helyezte.

Természetesen a döntés ellen a Fővárosi Főügyészség fellebbezett , mert álláspontjuk szerint a szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozására kizárólag a letartóztatás alkalmas. A másodfokú bíróság osztotta a főügyészség álláspontját, az első fokú végzést megváltoztatta és mindhárom gyanúsítottat ismételten előzetes letartóztatásba helyezte. Az indokolásában a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy a letartóztatás csak végső esetben alkalmazható kényszerintézkedés, de jelen esetben elkerülhetetlen.

Mint ismeretes az ismert focista Katzenbach egy olyan cég ügyvezetője volt, amelyet egy másik vállalkozás vezetői azért hoztak létre, hogy fiktív számlákat állítson ki nekik, ráadásul ez a cégcsoport lett az állam egyedüli eredetiségvizsgálatot végző partnere. A pénz tehát dőlt, havonta milliárdokat kaszált a cégcsoport. Adót azonban nem igazán fizettek a Gyurcsány-kormány kedvencnek tűnő vállalkozó
i.
A volt focista az általa vezetett – de ténylegesen az alapítók irányítása alatt álló – cégek számlájáról 2009 áprilisában több mint félmilliárd forintot vett fel, majd külföldre távozott. Sőt jelezte is leendő gyilkosainak, hogy ő kiszáll és elege van. Az alapítók egy ismerősüket azzal bízták meg, hogy kerítse elő a volt sportolót, és hozza vissza Magyarországra. Mire azonban megtalálták és hazahozták, addigra már felélte a pénz nagyobb részét. Ezután az alapító vállalkozás vezetői megbízást adtak az ismerősüknek, hogy ölesse meg a sértettet, mert attól tartottak, hogy terhelő vallomást tehet rájuk a cégükkel szemben folyó büntetőeljárásban.

A gyilkosság megszervezését elvállaló ember egy régi barátját és vadásztársát bízta meg a végrehajtással. Utóbbinak azt ígérte, hogy élete végéig ingyen vadászhat a megbízójához köthető területen, harmadik társuk pedig hárommillió forintért csatlakozott. A gyanúsítás szerint Sz. Lajos és L. István anyagi haszon ígéretéért cserébe kioltotta Katzenbach életét.

Az áldozatot 2015. augusztus 31-én – 2009. október 15-i hatállyal – holtnak nyilvánították. Földi maradványait a nyomozó hatóság tavaly október 22-én találta meg.

A felbujtót előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberöléssel, az elkövetéssel gyanúsított Curtis testvérét, Sz. Lajost és l. Istvánt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsították meg.

( Horváth Sz.)