hirdetés

Komoly bajban a lányokat futtató rokonokból álló szabolcsi maffia. Éveken át legalább tíz lány külföldön folytatott prostitúciós tevékenységéből éltek annak a nyíregyházi bűnszervezetnek a tagjai, akikkel szemben a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat. A vádlottak vagyontárgyait, értékeit zárolták.

elfogás TEK

A vádirat szerint az egymással rokoni kapcsolatban álló három férfi, illetve három nő még 2010-ben közösen elhatározták, hogy úgy fognak pénzt szerezni, hogy szerény anyagi körülmények között élő lányokat szerveznek be külföldi prostitúciós munkára. Az ezzel kapcsolatos feladatokat egymás között megosztották. Voltak, akik Magyarországon felkutatták a prostitúcióra vállalkozó lányokat, mások intézték a kiutaztatásukat, illetve a vádlottak egy része külföldön felügyelte a lányok munkáját, kezelte az általuk megszerzett jövedelmet.

A prostitúcióra vállalkozó sértettek olyan ígéreteket kaptak a vádlottaktól, hogy rövid időn belül meggazdagodnak majd a munkából, elhitették velük, hogy autóik, szép ruháik és lakásuk is lesz. A vádlottak biztosították a prostitúciós tevékenység megkezdéséhez szükséges ruházatot és egyéb eszközöket is a sértettek részére, cserébe pedig azt kérték, hogy az így megszerzett jövedelmük felét adják át nekik.

A beszervezett lányoknak Svájcban és Németországban, bordélyházakban, illetve az utcán kellett dolgozniuk, a vádlottak szoros felügyelete mellett.  2010. és 2015. között a vádlottak legalább tíz lányt vettek arra rá, hogy külföldön végezzenek a fentiek szerint munkát, amelynek bevételéből – különböző arányban – több tízmillió forinttal gazdagodtak.

A vádemelést megelőzően a Nemzeti Nyomozó Iroda közel két évig folytatta a nyomozást, amelynek során titkos eszközöket is bevetettek a bűncselekmény bizonyítására, illetve intézkedtek a vádlottakat terhelő tanúk védelméről is. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség több rendbeli, üzletszerűen elkövetett kerítés bűntette miatt emelt vádat, amelyet a vádlottak bűnszervezet tagjaként követtek el. A bűncselekmény büntetési tétele 1-10 évig terjedő szabadságvesztés. Ezenkívül az ügyész kitartottság bűntettével is vádolja a vádlottakat, amelynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés – közölte dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész-főügyész az Esti Újsággal.

Valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész, valamint a bűncselekmény útján szerzett vagyon teljes elkobzását. Ez utóbbi biztosítására a nyomozás során a vádlottaktól nagy értékű gépkocsikat és ékszereket foglaltak le.

(Fotó: illusztráció, TEK)