hirdetés

Valami van, vagyis nincsen semmi. Bár tény kérdése, hogy megemelte Orbán Viktor miniszterelnök védelmi szintjét a Terrorelhárítási Központ. A fokozott figyelem kiterjed a miniszterelnök környezetére és családjára is. Páncélautót egyelőre még nem kért a TEK, az Esti Újság úgy tudja. Orbán Viktor védelmét hasonló módon legutoljára a 2006-os választások előtt emelte meg Hajdú János testőrparancsnok, amikor a TEK még gondolatban sem volt. A miniszterelnök mostani védelmének fokozása teljesen rutinszerű művelet, hisz adatok merültek fel arra, hogy a menekültek közt terroristák is lehetnek.

tek

A miniszterelnököt védő intézkedések nem csupán személyi, hanem objektumvédelmet is jelentenek, amelyből a TEK-en kívül a nemzetbiztonsági szolgálatok is kiveszik a részüket. Fokozták az elemzői tevékenységet, és intenzíven egyeztetnek a nemzetközi társszervekkel is az ügyben. Orbán Viktor védelmét így egyrészt magasabb létszámmal látják el, másrészt a családtagok programjáról körültekintőbben egyeztetnek. Az érintettek által felkeresett helyszíneket pedig az eddiginél is alaposabban átkutatják.

Az úgynevezett technikai védelem szigorítása is megtörtént, ami azt jelenti, hogy ellenőrzik a védendő személyek telekommunikációs kapcsolatait és az általuk használt járművek minőségét. Ez jelentheti golyóálló üveg beszerelését, de adott esetben azt is, hogy indokolt esetben egyes családtagok mellé képzett sofőrt fogadnak.

A nagyobb védelmet az is indokolja állítólag, hogy a szakszolgálatok terrorveszélyt tártak fel a magyarországi illegális bevándorlással kapcsolatban, ami a nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülésén is elhangzott.

Szakértők szerint a kormányfő, illetve családja védelmi szintjének emelése a szakmai protokoll része. Minden más országban meghozták ezeket az intézkedéseket, amelyeket érint a migrációs válság. Magyarország helyzete azonban picit más, mert a NATO-kerítés lehet, hogy az ISIS terroristáit feltüzelte.  Más szakértők szerint azonban az Iszlám Állam nem foglalkozik Magyarországgal és a menekülteket megállító kerítéssel.

Orbán Viktor védelmét hasonló módon és nagyobb intenzitással legutoljára a 2006-os választások előtt emelte meg Hajdú János testőrparancsnok. Akkor még páncélozott járművet is használt a miniszterelnök-jelölt. Fenyegetést kapott az Esti Újság értesülései szerint a Fidesz vezére akkoriban, és jobb volt komolyan venni ezen információt.