hirdetés

Csak pénzbüntetést kapott az orvos a hat hónapos kisgyermek halála miatt az Egri Járásbíróságon. Az ügyben két vádlott doktor volt, akik egy hat hónapos súlyos lázas csecsemőt szó szerint összevissza küldözgettek egyik rendelőből a másikba Heves megyében, majd a kisbaba meghalt.  

 orvosi ügyelet600 ezer forint pénzbírságot szabott ki egy orvosra foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt a bíróság. Az ügy másodrendű vádlottját, egy szintén orvost azonban felmentettek a súlyos vádak alól. Az elsőrendű vádlott doktornő fellebbezett, az ügyészség pedig 3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Az orvosok azért kerültek a bíróságra, mert szó szerint Heves megyén keresztbe-kasul küldözgettek egy 41 fokos lázban szenvedő hat hónapos kislányt, anélkül, hogy bárki érdemben komolyabban megvizsgálta volna. A kisbaba 24 órán belül meghalt fertőző agyhártyagyulladásban. A tarnabodi csecsemőt sem az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem vizsgálta meg, az egri kórháznak pedig sem a sürgősségi, sem a gyermekosztálya nem fogadta a beteg s már halálán lévő gyermeket.

Az egri orvosi ügyeleten végül torokgyulladást állapítottak meg, bár a kislány testén már kiütések is voltak, ami az agyhártyagyulladás egyik tünete. Az egri ügyeleten azonban szúnyogcsípésnek nézték a pöttyöket, és hazaküldték a családot. Reggelre olyan rosszul lett azonban a kislány, hogy hiába vitte be a mentő az egri kórházba, ott már nem tudták megmenteni az életét.

Az egri ügyeletes orvost felmentette a bíróság, mert bár hibás diagnózist állított fel, azt nem rosszhiszeműen tette.

Az elsőrendű vádlott hevesi ügyeletest, aki el sem látta a gyereket, viszont bűnösnek találta a bíróság. A tárgyalóteremben az is elhangzott, hogy a hevesi orvos olyan stílusban pattintotta le telefonon a szülőket, hogy ők joggal gondolhatták, nem fogja a megfelelő színvonalon ellátni a kisbabát.

(Fotó: illusztráció)