hirdetés

Megmosolyogtatónak tűnik a politikai magyarázkodás. A belügyis vezetőség szerint feltehetőleg ugyanis ki lett ragadva a képfelvétel a menekültek különös ételosztásánál és mindez hazugság. Nos, ez a hazug képsorozat bejárta az egész világot a CNN, a BBC vezető hírei közt jelent meg. Magyarország kormányáról és a rendőri vezetésről pedig egy képet adott a világnak. Úgy véljük egy hiteles tévést jó lett volna megkérdezni a hivatalos nyilatkozat előtt, mert próbáljuk értelmezni miként lehet ezt az ételdobálást, hivatalosan rendben lévőnek nevezni. A szeretett háziállatunkat , a kutyánkat is kézből etetjük, nem így bedobálva a csontot az óljához tisztelt illetékesek. 

botrányos ételosztás

Top sztoriként foglalkozik a röszkei ételosztással a CNN, de a BBC News nyitóoldalán is a magyarországi menekülthelyzet szerepel. A The Guardian is a kiemelt hírek közé emelte a sztorit. A brit közszolgálati média „Magyarország letartóztatja az illegális menekülteket” címmel ír a kialakult állapotokról. A cikkben a röszkei videó is megtekinthető, amelyen a tolongó menekülteknek dobálva osztják az ételt a rendfenntartók.

A CNN weboldalán ugyanez a felvétel a nyitókép. A különbség csak annyi a két riport között, hogy az amerikai csatorna nem csupán beszámol az esetről, de véleményezi is. Korábban megszólaltatott menekültekre hivatkozva a CNN riportere arról beszél, hogy a felvételen látható jelenet jól példázza a táborban uralkodó állapotokat, azt, hogy a magyar hatóságok úgy osztják az enni- és innivalót, hogy a menekülteknek állatok módjára kell megszerezniük.

Természetesen az illetékes rendőri vezetés vizsgálatot indított ugyan de mégis azt írják, ez egy kontextusból kiragadott videófelvétel. Az újságírókat változatlanul nem engedik be, mivel gyakorlatilag egy óriási fogdának tartják a röszkei tábort. Hazugságnak tartják változatlanul a jogvédők állítását, mivel  egy-egy pillanatfelvétel, egy-egy kiragadott momentum alapján általános következtetések nem vonhatóak le. Hozzátették, az ételdobálós videó alapján a Készenléti Rendőrség parancsnoka vizsgálatot rendelt el.