hirdetés

A Jobbik Kágébélája nem klasszikus információszerző munkát végzett Oroszországnak, nem titkos dokumentumokat kellett átadnia megbízóinak. Azaz nem egy modern James Bond volt, hanem csupán züllesztenie kellett az Európai Uniót. A hangulatot kellett fokoznia. Nos ezzel az erővel vslljuk be, ebben a legjobb a párt zászlókidobós. és a vajdasági magyarokat köpködős ügyvéd Gaudi Nagy Tamás sokkal de sokkal jobb volt, mint Kágébéla.

A Jobbik kémkedéssel gyanúsított politikusának feladata elsősorban az unióellenes hangulatkeltés volt, össze kellett fognia, frakcióvá szerveznie a szélsőséges EU-szkeptikusokat. Legalábbis ezt írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis Kovács Béla “szakterülete” a bomlasztás, így őt nem arra használták orosz megbízói, hogy például titkos dokumentumokat szerezzen meg nekik.

A lap úgy tudja, Kovács akkor került a magyar szolgálatok (előbb a kémelhárításnak, de később a hírszerzésnek is a) látókörébe, amikor 2009-ben tető alá hozta az európai nemzeti, döntően szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét (AENM). Az alapító tagok között volt a francia Nemzeti Front, a belga Nemzeti Front, az olasz Háromszínű Láng, a svéd Nemzeti Demokraták, valamint a Jobbik. A szövetséghez később csatlakozott a Brit Nemzeti Párt, a spanyol Köztársasági Szociális Mozgalom, a portugál Nemzeti Újjászületés Pártja). A szervezet elnöke 2010 és 2013 között a francia Nemzeti Front európai parlamenti képviselője, Bruno Gollnisch volt, majd 2013. december 17-én, Kovács Bélát választották meg négy évre e tisztség betöltésére.

Kovácsra – írja a Népszabadság  – részben az európai szélsőjobb egységbe tömörítése miatt figyelt fel a titkosszolgálat, és nem csak a magyar. Az ügyben érintett többi ország titkosszolgálata is árgus szemekkel figyelte az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége útkeresését. A szolgálatok számára már akkor nyilvánvaló volt, azóta a kormányok számára is az, hogy a szélsőséges mozgalmak önálló uniós erővé szervezésének hátterében Oroszország, az orosz titkosszolgálat állhat.