hirdetés

Olcsón megúszhatják a hírhedt Hungária brókercég vezetői. A Pest Megyei Főügyészség ugyanis vádemelést javasolt a gyanúsítottak ellen, akik csak 190 személyt károsítottak meg és három önkormányzatot. A kár összértéke el sem éri a hatmilliárd forintot. Az Esti Újság úgy tudja, a gyanúsítottak még semmit nem kaptak arról, hogy vádemelés történt volna az ügyükben.

hungaria_gyanusitott1_szb

A brókerbotrányok bedőlése a ceglédi Hungária Értékpapír Zrt. ügyével kezdődött egy piti kétszáz milliós ki nem fizetés miatt. Úgy tudjuk, ez az összeg volt az, amit az FVM-hez tartozó egyik háttérintézmény szeretett volna megkapni nagyon gyorsan. De nem kapta, és borult a bili.

A cég vezetőit és tulajdonosait azonnal bilincsbe verték a nyomozók, és elkezdődött Magyarország brókerbotránya, hisz ezután sorra dőlt be a Quaestor és a DRB Bankok sora. Rengeteg befektető szó szerint futhatott a pénze után. A ceglédi brókerek mesés hozamokat ígértek, többnyire összegtől függően 30-40%-ot, és a kamatot előre oda is adták partnereiknek, ezzel is erősítvén a cég bizalmát az ügyfelek felé. Nos, ennek hamar híre ment, és rengetegen mentek a brókerkehez, akik úgy tűnik, simán átvertek mindenkit, az ügyészség szerint. Az azonban picit meglepő, hogy az ügyészség szerint 190 befektetőt ért kár. Feltehetőleg azért csak ennyit, mert ennyien jelentkeztek, az összeg is karcsúnak tűnik, hisz összesen 5-6 milliárd forintnyi kárról beszélünk.

A cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok 2012 és 2014 között vállalati kötvényeket bocsátottak ki, amelyekre fedezetük nem volt. A kötvények kibocsátásának céljaként ingatlankereskedelmet és különböző gazdasági tevékenységek finanszírozását jelölték meg. A vádlottak cégei azonban valójában semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak, amelynek eredményéből a fedezet biztosítható lett volna. A kötvényeket az ügyfelek részére előnyös kamatozású, biztonságos és tőkevédett értékpapírként forgalmazták. Az ügyfelek a hiányos vagy megtévesztő információk alapján abban a tudatban vásárolták meg a kötvényeket, hogy a befektetésük megtérülése kellően biztosítva van. Ezen az úton a vádlottak mintegy 190 sértettet, magánszemélyt és céget tévesztettek meg, 5 millió forinttól 100 millió forintig terjedő összegű kárt okozva. A brókercég önkormányzatoktól is kapott befektetési megbízást. Az önkormányzatok által a cégre bízott összegeket azonban nem az ügyleti felhatalmazás és a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint használták fel. Az önkormányzatokkal megbeszéltekkel szemben, azok hozzájárulása nélkül a brókercég érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire fordították vagy jogtalanul elvonták az önkormányzatok pénzét.

Százhalombatta Város Önkormányzatának vagyonát 2 milliárd forinttal, Fót Város és Alsónémedi Önkormányzatának vagyonát 1-1 milliárd forinttal, Ceglédbercel Önkormányzatát 35 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek. Két vádlott tulajdonában lévő brókercég érdekeltségébe tartozott egy ceglédi kft., amely a 2000-es évek elejétől jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytatott. A brókercég égisze alatt működő kft. az ügyfelekkel befektetésre hivatkozva kölcsönszerződést kötött, amelyben 20-40% közötti hozamot ígértek, ám ennek reális alapja nem volt. A cég befektetéssel nem foglalkozott, az esedékes kifizetésekhez és a kölcsöntartozások kiegyenlítéséhez az új és a régi szerződők befizetéseiből gyűjtötték össze a pénzt. A vádlottak ezzel a módszerrel mintegy 150 sértettnek okoztak 5 millió forinttól 375 millió forintig terjedő összegben kárt.

A Pest Megyei Főügyészség a brókercég két tulajdonosát és vezető tisztségviselőjét többek között különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, a nagy számú sértett vonatkozásában jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, amely cselekményeket bűnszervezetben követték el. A vádlottak közül ketten lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak – közölte dr. Szabó Ferenc Pest megyei főügyész.

Természetesen megkerestük az egyik főbróker ügyvédjét is, dr. Zamecsnik Pétert, aki épp nyaralt, de röviden válaszolt kérdésünkre.

– Nincs még vádemelés. Mi semmit nem kaptunk erről, és feltehetőleg lesz hozzáfűznivalónk is – mondta az ügyvéd.