hirdetés

Bár az eső majdnem elmosta, az amerikai nagykövet asszonnyal, Colleen Bellel vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a XV. kerületében megrendezésre kerülő ünnepi programsorozat. A rendezvényen Hannah Arendt német zsidó származású amerikai filozófus, valamint Zbigniew Herbert lengyel költő mellszobrát avatták fel.

collen-bellAz amerikai nagykövet asszony Colleen Bell részvételével kezdte az 1956-os ünnepség sorozatot Pestújhely-Rákospalota és Újpalota. A XV. kerületi rendezvényen és szoboravatáson részt vett Claudia Walpuski Németország magyarországi attaséját, Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete, Michal Andrukonis, Lengyelország megbízott magyarországi ügyvivője is.

A kerületi ünnepség résztvevői között a lengyelországi Herbert Gimnázium vezetői és diákjai is részt vettek.

Hajdu László polgármester úr ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 októberében és novemberében az egész világ Magyarországra, erre a piciny közép-kelet-európai nemzetre összpontosított annak ellenére, hogy épp a Szuezi válság kellős közepén zajlottak ezen események. Független Magyarországot és békés, tisztességes, félelem és rettegés nélküli hétköznapokat követeltek maguknak az emberek. Kerületünkben a magyar néppel szolidaritást vállaló korszakos jelentőségű alkotók, gondolkodók szobraival is tisztelegni kívánunk 1956 emléke előtt.

Colleen B. Bell amerikai nagykövet beszédében elmondta, hogy bár a forradalom le lett verve 56-ban, mégis ez volt a legnagyobb és legjobb esemény Magyarországon, és ezt Hannah Arendt is mindig hangoztatta. A nagykövet asszony emlékeztetett arra mindenkit, hogy a két nagy gondolkodó és írástudó, Hannah Arendt és Zbigniew Herbert munkáikban mindketten arra reflektálnak, hogyan sikerült túlélniük a zűrzavaros időket és a háborút. Írásaikról és gondolataikról a mai napig beszélnek és vitáznak az emberek. Mindketten arra is használták intellektusukat, hogy tanítsák és inspirálják a következő nemzedékeket. Örökségük írásaik és tanítványaik által is tovább él. Amikor ma felavatjuk ezeket a szobrokat, az ő örökségük előtt tisztelgünk, és, különösen, mivel az idei év az 1956-os forradalom 60. évfordulója, azok előtt a bátor magyarok előtt is fejet hajtunk, akik a szabadságért harcoltak, és azért, hogy saját maguk dönthessenek a sorsukról – zárta beszédét Colleen Bell.

A beszédek elhangzása után koszorúzási ceremónia, majd a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes „Egy szabad országért” című ünnepi produkciója zárt a megemlékezést.