hirdetés

Elfoglalták az Erzsébet hidat a tüntetők, akik nem értenek egyet a KATA adózás megváltoztatásával és már a rezsidíjak emelése is porondon van. Budapesten egyre több helyen tűnnek fel a készenléti rendőrök, hogy megakadályozzák az újabb tüntetéseket. A Kétfarkú Kutyapárt minden tüntetőnek jogi segítséget nyújt és úgy tudni, akár reggelig is hajlandóak a demonstrálók a hídzárra.

 

A tüntetők eset hét után váratlanul elfoglalták a teljes Erzsébet – hidat, behúzták a színpadként szolgáló bulikocsit a híd közepére, hogy így is elállják a forgalom útját. A rendőri erősítés nem érkezett még meg, így a helyszínen lévő rendőri egységek nem igazán tudták megakadályozni a piknik induló hídfoglalást.

Közben beszédek hangzanak el sorban egymás után, kata-törvény, a rezsiköltségek sokakat érintő emelése és egyéb kormánykritikus témákban szónokolnak. Úgy tudjuk, hogy éjfélig ameddig szól a gyülekezési engedély a rendőrség nem avatkozik közbe. A helyszínen nem sok rendőr van úgy 40 autónyi, azonban kollegáink jelentették, hogy már a Blaha Lujza térnél már feltűntek a készenléti rendőrség autói. Sőt a városban rendőrmotorosok száguldoznak.

A tüntetésre megérkezett Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért korábbi miniszterelnök-jelöltje. A hódmezővásárhelyi ellenzéki politikus kijelentette, hogy „a Fidesz választási kampánya hazugság volt”. Kitartást kért az ellenzéktől, és szombat délután 5 órára, a Jászai térre újabb tüntetést hirdetett.

Az Erzsébet hídon több tüntetőt is kiemeltek a rendőrök, sőt egy hölgy állítólag egy rendőrt bántalmazott.

Nagy kérdés, hogyan tovább de úgy tűnik a KATA módosítása és bejelentetett energiaellátási vészhelyzet és áremelés kiverte a biztosítékot. Az biztos egy kertes házban élő család rezsije jelentősen drágulni fog. a tüntetések pedig lassan a mindennapjainkká válnak majd.

Természetesen sok művészt, vállalkozót rosszul érint a KATA szigorítása, kivezetése és erre már csak habként jött a rezsidíjak megemelése. Ez utóbbi sokkal több nehéz helyzetben lévő háztartást fog a csőd szélére juttatni. Ráadásul a szavazók többsége nem kapott és kimaradt az energetikai fejlesztési pályázatokból is.

Tény kérdése, hogy a kormány nagyon nehéz helyzetben van.

 

( Csákány )