hirdetés

Ennyi volt, elszállt a forint,mindenki foghatja a fejét akinek még van deviza adóssága. Egy svájci frankért volt, hogy a nap folyamán 450 forintot kértek, de az euró sem sokkal jobb, hisz már 326 forint környékén mozog. Így nagyon komoly bajba kerülhet sok – sok százezer magyar család. S legfőképp azok lesznek bajban, akik kimaradtak a forintosításból, nekik nem rögzítették az árfolyamot.

 forint euro

Foghatják a fejüket a svájci frank és az euró elszállása miatt azok, akiknek devizában vagy devizaalapon felvett autóhitelük, személyi hitelük, folyószámlahitelük vagy áruhitelük van. Ők ugyanis kimaradtak a forintosítási törvényből, így az év elejétől hatályos rögzített árfolyamú törlesztésből is. Nekik nagyon meg fog ugrani a törlesztő részletük, ha a svájci frank egy az eddigi 260 körüli árfolyam helyett mondjuk 310 forint körül telepszik meg, ami csaknem 20 százalékos drágulás, a hitel folyósításának árfolyamához képest pedig már nagyjából 100 százalékkal magasabb árfolyamon kell törleszteniük.

Meglepően sok ilyen ember van még: a Magyar Nemzeti Bank júniusi adatai alapján nem jelzálogfedezetű devizahitelből 377 ezer van Magyarországon, teljes összegük pedig 540 milliárd forint – írja a Porfolio.hu

Ezen kívül a devizahiteles vállalkozásoknak sem fog jólesni a drágább svájci frank vagy euró.

A többi devizahitelesnek már nem kell aggódnia a svájci frank és az euró váratlan elszállása miatt, ugyanis a forintosítási törvény alapján január óta rögzített árfolyamon fizetik a hitelüket azok, akiknek jelzáloghitelük vagy ingatlanra vonatkozóan pénzügyi lízingszerződésük van, az év folyamán, illetve jövőre pedig ezen az árfolyamon fogják forintosítani a hitelüket. A rögzített árfolyam az euróhitelekre 309, a svájci frankhitelekre 256,6 forint. Az árfolyamok hirtelen változása után valószínűleg kevés olyan devizahiteles marad, aki ragaszkodni fog a deviztahiteléhez (igaz, ezt a kormány is elég jól kizárta a forintosításról szóló törvényben).