hirdetés

Kezd egyre izgalmasabb és botrányosabb lenni a TV2 fura eladása. A kereskedelmi csatorna vezetői ugyanis nemrég azt mondták, hogy nem emlékeznek arra, hogy bárkinek opciós joga lett volna a tévére. Nos, ez az állítás összeomlott, és dugába dőlt. Várható is volt titkon, hogy a Fidesz egykori megmentőjének, Simicska Lajosnak a társa, Fonyó úr nem fog kamuzni. Persze egyelőre mindenki igazat mond az ügyben, csak sokan másképp emlékeznek dolgokra.  Jelen pillanatban az a fura és patthelyzet állt elő, hogy a Simicska-barát Fonyó úr Vajnáék cégének a tulajdonosa. 

TV2

 

A Simicska Lajoshoz köthető Fonyó cége sorra szerezte meg a napokban a TV2 körüli cégeket. Most újabb fontos dokumentum érkezett be a cégbíróságra a TV2 körüli huzavonában. Mai, október 20-i dátummal lépett hatályba a cégbírósági nyilvántartás szerint az, hogy Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Vagyonkezelő Zrt. megszerezte Yvonne Dederick 100 százalékos tagsági jogokat biztosító, CCA Vízió Kft.-ben fennálló üzletrészét. A nyilatkozatot még 2013. december 23-án írta alá Yvonne Dederick. A záradék szerint a nyilatkozat 2015. október 13-án hatályba lépett. (A nyilatkozatot azonban csak most iktathatta a cégbíróság, ez lehet az október 20-i hatályba lépés oka.)

Így pedig egészen más megvilágításba kerülnek a pár napos kijelentések, hisz nemrég Dederick és Simon egy interjút adott a TV2-nek, érdekes kijelentéseket tettek. Bár azokban elővásárlási jogról esik szó, és nem a fenti nyilatkozatra kérdeztek rá náluk. Feltehetőleg nem véletlenül.  Arra a kérdésre, hogy valóban a Simicska-cég vette-e meg a TV2-t, Dederickék azt a konkrétumokat mellőző választ adták:

Dehogy. Abszurd az egész. Az ezzel kapcsolatos híreszteléseknek nincs semmi valóságalapja. Ráadásul jogilag is nonszensz. Komoly vállalat vagyunk, komoly ügyvédi irodák dolgoztak az ügyleten hónapok óta, nem értjük, hogy miért vesz bárki is komolyan egy efféle fantazmagóriát – mondták a TV2 vezetői.

Arra a kérdésre, hogy volt-e elővásárlási joga a Megapolisnak, azt a kitérő választ adják:

Azért arra emlékeznénk, ha ilyesmit aláírtunk volna.

Nos, mindezen állítások dugába dőltek, és érthetetlen, hogy miért kellett ezen tényeket tagadnia a TV2 vezetőinek? Miért rontották el hitelességüket? Kvázi ez az egész TV2 vásárlási, eladási ügy olyan, mint egy rossz magyar szappanopera. Már-már azt hiheti az ember, hogy ez egy műbalhé. Ez csak valami játék, semmi más, és elterelés valamiről, valami sokkal fontosabb ügyről.

Yvonne Dederick és Simon Zsolt annak idején, 2013-ban a Pro7Sat1-tól vették meg a TV2-t, úgy, hogy a vételárat maga az eladó adta kölcsön, ezért a vásárló cégekre a németek minden esetben az üzletrész 100 százalékára vonatkozó zálogjogot kötöttek ki. A cégbírósági adatok szerint Dederick és Simon úgy vette meg a tévéadót, hogy mindketten alakítottak egy saját céget (Yvonne Dederick CCA Vízió Kft. néven, Simon Zsolt pedig Double 6 Diamonds Kft. néven), és e két cég közös, 50-50 százalékos tulajdonlásával hozták létre 2013 végén azt a CCA-D6D Kft.-t, amely a TV2 Média Csoport Kft. vásárlója lett. Később a CCA-D6D-ből lett a TV2 Media Group Kft., és ez az a cég, amelyre a jelek szerint vételi opciója volt a Simicska Lajoshoz köthető üzleti körnek, a Megapolis Media Zrt.-nek. (Ezzel szemben Andy Vajna a TV2 Média Csoport Kft.-t, vagyis előbbinek a „leányvállalatát” vette meg.)

Fonyóék lépéselőnyben vannak, ők adták be előbb a változásbejelentési kérelmüket a TV2-vel, annak  megszerzésével kapcsolatban. Egy másik, a cégbíróságra hétfőn, október 19-én beérkezett papír  szerint október 13-án jelezte vételi szándékát a Megapolis Media a TV2 vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Group Holdings Kft.-re. (Vajnáékat ezzel beelőzték. Igaz, Andy Vajnáék azt kommunikálják, hogy egy másik cégnek, a TV2 Média Csoport Kft.-nek lettek ők a tulajdonosaik. Ez pedig a cégjegyzék szerint a TV2 Media Group Holdingsnak voltaképpen a leányvállalata, vagyis úgy tűnik jelenleg, hogy Fonyóék cége tulajdonolja Vajnáék cégét.)