hirdetés

Bár Pintér Sándor belügyminiszternek előre megtiltották itthonról úgy tudjuk, hogy nyilatkozzon s bár nagy volt a magyar ellenállás a migránsok kvótarendszerének bevezetése ügyében. Sőt egyáltalán a menekülthelyzet kérdésében is külön utas elveket fogalmazott meg a magyar miniszterelnök. Az orbáni menekült ügyi elvek csúnyán elbuktak Brüsszelben. Így elvi megállapodás született Brüsszelben, a korábbi 40 ezer fő feletti 120 ezer menekült szétosztásáról.

pinter_sandor

Az uniós tagállamok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között – tudatta késő este a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége. Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenet szerint a javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el.

Sokan szkeptikusan várták a belügyminiszterek brüsszeli tanácskozását – ami után kormányfői sugallatra Pintér Sándor nem tarthatott sajtótájékoztatót -, mivel nagy hasadék volt az európai államok hozzáállása között. Míg Magyarországgal az élen egy közép-kelet-európai egységfront alakult ki a kvótarendszer ellen, addig a menekültek nagy részét befogadó Németország hevesen kiállt emellett. Az még kérdéses, a magyar kormányt miként sikerült rávenni, hogy befogadjon menekülteket.

Az Eurológus.blog délelött arról számolt be, hogy Orbán Viktor letiltatta Pintér Sándor EU-csúcs utánra időzített brüsszeli sajtótájékoztatóját, amely szerint Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pedig délelőtt az októberi EU-csúcs előkészítéséről tárgyalt Brüsszelben. Mint ismeretes múlt héten bejelentették, hogy mindkét miniszter a sajtó elé áll majd hétfőn a tanácsülések után, de vasárnap miniszterelnöki utasításra lemondták a sajtószereplést – írta a blogos beszámoló, amelyből nem derült ki, miért fújhatták le a tájékoztatókat.