hirdetés

 

Fideszes böszmeség és demokratikus kormány parádé volt az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén. Az új alkotmánybíró jelőltek meghallgatása során ugyanis Szabó Szabolcs Együtt-PM-es országgyűlési képviselőtől azonnal megvonta a szót Papcsák és Rubovszky páros, amikor azt merte kérdezni a jelöltektől az ellenzéki politikus, hogy tudják-e, hogy egy diktatúrát fognak szolgálni, s tudják-e, hogy a Fidesz magánbírósága lett az Alkotmánybíróság.

Budai Gyula; Rubovszky György; Papcsák Ferenc; Varga Zs. András

Czine Ágnes bírót, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetőjét, Sulyok Tamás ügyvédet, a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatóját, és Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánját, korábbi legfőbb ügyész-helyettest a kormányoldal jelölte.
Az MSZP már korábban jelezte, hogy az egyoldalú jelölés elleni tiltakozásul nem vesz részt az igazságügyi bizottság ülésén.
Hétfőn a kormánypárti képviselőkön kívül egyedül Szabó Szabolcs független, az Együtt-PM színeiben mandátumot szerzett képviselő jelent meg, aki nem tagja a testületnek, de szót kapott. Megkérdezte a jelöltektől, miként tudnak elszámolni lelkiismeretükkel az egyoldalú jelöltállítás után, ám Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke és helyettese a hírhedt Papcsák Ferenc félbeszakította és megvonta tőle a szót.
Most volt az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása. A bizottság megszavazott nekem 3 perc hozzászólási időt, majd az elnök fél perc után megvonta a szót. Így működik a diktatúra, már beszélni sem lehet. Mindössze annyit akartam kérdezni a jelöltektől, hogy tisztában vannak-e vele: egy diktatórikus rendszert szolgálnak majd ki? Tisztába vannak-e vele, hogy az AB a Fidesz-KDNP magánbírósága lett az egyoldalú jelölésekkel? Tisztában vannak-e vele, hogy a rendszer összeomlása után nem lehet majd arra hivatkozni, hogy belülről bomlasztottak? Még egyszer nem lesz olyan, hogy egy önkényes elnyomó rendszer kiszolgálói bármiféle retorzió nélkül élhetik tovább békés hétköznapjaikat -mondta Szabó Szabolcs, az együtt PM országgyűlési képviselője.