hirdetés

Izgalmasan és botrányosan indult a hírhedt MVH-per a Fővárosi Törvényszéken. Kiderült az egyik vádlott ügyvédjéről, hogy szabálytalanul ténykedett, hisz régóta fel van függesztve az ügyvédi engedélye. Így lehet elölről kezdeni a több tucat vádlott ügyében indított pert.

 MVH-ügy

Az idei első tárgyalási napot is megtartották az ismert MVH-perben, amely a botrányos földalapú támogatások kifizetésére szakosodott bűnszervezet ügyében zajlik. A vádlottak közt van a hivatal exelnöke, helyettese és még sokan mások, több mint hetven vádlott van az ügyben.

A mostani tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódott volna, azonban kisebb színjáték történt. A tizedrendű vádlott ügyvédjéről kiderült, hogy nem is vehetett volna részt az eljárásban, hisz ügyvédi engedélye fel van függesztve. Hogy ez miért csak most derült ki, az rejtély. Mindenesetre érdekes, hogy sem a nyomozók, sem a vádhatóság ezt nem vette észre.

Több vádlott is hiányzott, és így a bíróság úgy döntött, elnapolja a pert. Sőt kezdheti elölről a tizedrendű terhelt esetében. Az egyik vádlott védője is meglepődött az eseményeken.

Érdekes volt ez a jelent. Nem tudom, miért csak most vették észre ezt a nem kis hibát, hogy a kolléga nem lehetett volna védő ezen perben. A tisztelt bíróság a történtek miatt új tárgyalási napot tűzött ki, hogy az érintett vádlott esetében újra mindent megismételjen, ilyenkor ugyanis ezt kell tenni – mondta az Esti Újságnak dr. Szabó Gyula ügyvéd.

Az ügyben az agrárminisztériumhoz tartozó MVH vezetői, hivatalnokai is vádlottak, és még vagy hetven stróman, akik többnyire munka nélküli, szegény emberek, akik azt sem tudták, hogy voltaképpen mire kellettek.

Bár az MVH-botrányt az MSZP főagronómusa és szakpolitikusa leplezte le, legalábbis ezt hiszi magáról Gőgös Zoltán, és a látszat is ezt támasztja alá. Azonban a baloldali politikus úgy tűnik, csak egy icipici eszköz volt, egy mellékszereplő, aki meglökte azt a kis kődarabot, amiből aztán egy lavina lett. Mert ez volt valakinek az érdeke akkor.

Tény, hogy Gőgös sajtótájékoztatója után borult a bili. Az is tény, hogy a vádlottak többsége, legfőképp a jogtalanul földalap-támogatást igénylő vállalkozók, akiknek egyébként földjük sem volt, elkezdték hívogatni az MVH vádlott exelnökhelyettesét. No meg viszont ugyanez történt az MVH exkisvezére részéről, aki hű csinovnyikja volt minden kormánynak. A főhivatalnokokból álló maffiát ezen beszélgetések buktatták le, nagyon úgy tűnik legalábbis a lehallgatásokból.

Az egyik vállalkozó és az MVH alvezére közti beszélgetés során ilyen is elhangzott.

„Most volt a sajtótájékoztató. Nincs földigénylő papír, hú, hú… nagy a szar, nagyon nagy a szar nagyon. Mit lehetne kitalálni? Hazugságot, bármit?”

De van egy másik kedvencünk is. Ahol a gyanútlan föld nélküli földalapú támogatást igénylő vállalkozó érdeklődik a ma már vádlott hivatalnoknál. Balga módon nem is sejtve, hogy jobb lenne csendben maradni, mert mindenki az ő telefonjukat hallgatja.

„Rendben vannak a dolgok? Keresztellenőrzések vannak most. Ha jön esetleg majd levél a hivataltól, ne vedd át, hanem szóljál azonnal, és megnézem, de hívj majd fel. Vagy átveszed, és azonnal és rögtön hívj, nagyon gyorsan. Megint úgy lesz, mint tavaly? Októberben lesz és még januárban? Igen, igen, igen.”

Nos, a tárgyalóterem a Fő utcai bírósági épületben a mai perre is szinte teljesen megtelt. Na nemcsak az érdeklődő volt sok,  hanem a vádlottak és az ügyvédek hada okozta a telt házat. Más már szinte be sem fért a tárgyalóterembe.

Az egyértelmű, hogy a vádlottak jelen esetben 440 millió forintnyi uniós pénzhez akartak hozzájutni. Meg az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az előző évben hozzá is jutottak az uniós pénzekhez, nem kevéshez, jogtalanul. Hogy pontosan kinek mi volt a szerepe, na ez egyelőre nem teljesen tiszta egy kívülállónak. Az azonban biztosra vehető, hogy egy hivatalnál feltehetőleg nem a kis csinovnyikok találták ki, hogy miképp lehetne az uniós agrárpénzeket szépen csendesen, feltűnésmentesen megcsapolni. Feltehetőleg nem is a hetven stróman találta ki nagy keservében, munkanélküliként a falusi kocsmában, hogy hopp, na így kell könnyen pénzhez jutni, komáim. Ehhez úgy tűnik, inkább olyan ember kellett, s olyan ember irányította a maffiát, aki nagyon jól tudta, hogy senki nem buktathatja le. Senki nem ellenőrzi őt. S ha netán az MVH-főhivatalnokok lebuknak, ő akkor sem lesz soha vádlott.

Az ötlet egyébként majdnem zseniális volt. Rengeteg föld van. Nem mindenki kért és kapott uniós területalapú támogatást. Erre csak egy példa. Ha egy igénylőnek volt mondjuk adótartozása, akkor már eleve kiesett a pályázatból. Persze egészen más apró hibák miatt is el lehetett bukni a földalapú uniós pénzeket. Na a bűnbanda szellemi vezérei úgy tűnik, ezt használták ki. Az azonban aligha hihető, hogy erre felülről nem kaptak engedélyt a vádlott főhivatalnokok, vagy nem kellett az adott hatalom képviselői felé mondjuk ezen pénzek nagy részét esetleg leadni.

(Fotó: Esti Újság)