hirdetés

Különös és meglepő kérdéseket tett fel az MSZP a honvédelmi miniszternek. Harangozó Tamás honatya kérdéséből úgy tűnik, mintha „alvállalkozásban” végzett volna tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon, ami négy hivatásos katona életét követelte. A kérdés így hangzik: Valóban „alvállalkozásban” végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon? Az Esti Újság úgy tudja, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága nyerte el a majd 7 milliárdos uniós összeget, és így kissé árnyaltan mondva  a honvédség csak alvállalkozója a nemzeti parknak, amely KEHOP- és KEOP-pénzeket nyert el a táj rehabilitációjára. 

tűzszerész hortobágyi baleset

Értesüléseink szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága nyerte el a majd 7 milliárdos uniós összeget, és így kissé árnyaltan mondva  a honvédség csak alvállalkozója a nemzeti parknak, amely KEHOP- és KEOP-pénzeket nyert el a táj rehabilitációjára és eredeti állapotának visszaállítására.

A mai napon az alábbi írásbeli kérdéssel fordult az illetékes miniszterekhez Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke és Demeter Márta képviselő asszony.

A szakmai körökben terjedő információk és sajtóhírek szerint a Hortobágyi Nemzeti Park területén található egykori bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítésére egy magáncéggel kötöttek szerződést. Az információk alapján azonban a cég lényegében csak a robbanótestek helyzetének meghatározását végezte el, míg azok megsemmisítéséről mintegy alvállalkozóként az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred gondoskodott. Az egykori bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítésével összefüggésben az alábbi kérdéseket intézzük miniszter úrhoz:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága valóban egy magáncéggel kötött szerződést az egykori bombázó lőtér lőszer-mentesítési feladatainak ellátására? Ha igen, kérjük, tájékoztasson, mely gazdasági társasággal kötöttek szerződést, és az mekkora összegért vállalta a terület mentesítését!

Ha vállalkozási szerződés alapján valóban egy magáncég végezte a mentesítést, akkor miért volt szükség a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának közreműködésére? Pontosan milyen feladatokat végzett el a bombázó lőtér területén a gazdasági társaság és a Magyar Honvédség?

A mentesítési feladattal megbízott gazdasági társaság mekkora összeget fizetett a Magyar Honvédségnek a közreműködésért? Kérjük, tájékoztasson, hogy 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016 első félévében a Magyar Honvédség mekkora összeget kapott ezen együttműködés keretében?

A Magyar Honvédség lényegében alvállalkozóként végzett mentesítési tevékenységében részt vevő katonák részesültek-e bármilyen többletjuttatásban?

Mikor és ki írta alá a Magyar Honvédség mentesítési munkákban történő közreműködéséről szóló szerződést?

Mekkora mennyiségű robbanóanyag megsemmisítését végezte el a bombázó lőtér területén az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred? Kérjük, hogy az adatokat 2013–2015 évek vonatkozásában éves bontásban, illetve 2016 első félévére vonatkozóan bocsássa rendelkezésünkre!

A bombázó lőtér területén végzett mentesítési munka MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kapacitásának mekkora hányadát foglalta le? Kérjük, hogy az adatokat 2013–2015 évek vonatkozásában éves bontásban, illetve 2016 első félévére vonatkozóan bocsássa rendelkezésünkre! – írta  Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke és Demeter Márta, országgyűlési képviselő.

Az is elképesztő, hogy a négy elhunyt katonára sem volt biztosítás kötve és a súlyos sérülésekkel még mindig kórházban lévő társukra sem. A HM korábbi vezetése a katonák biztosítását egyszerűen felmondta, mert a biztosítás a társaságok számára aránytalanul előnyös volt állítólag, a honvédelmi tárca költségvetéséből összességében több száz millió forintos többletkifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra. A biztosítások felmondása pedig nem okozott hátrányt a katonáknak –mondta Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter.

Ezek alapján a több száz magyar katona úgy teljesít például Afganisztánban is szolgálatot, és máshol is, hogy nincs biztosításuk. A biztosításokat Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg.